Stig Salmings första ord om sin bror Börje – öppnar upp om starka bilderna: ”Outhärdligt.. så jädra tragiskt”

Börje Salming har, för första gången, öppnat upp om den tuffa kampen mot ALS.
Brodern Stig Salming är förtvivlad.
– Det är oerhört tragiskt och outhärdligt, säger han till Arbetarbladet.

Det var tidigare under sommaren som Börje Salming gick ut med beskedet att han drabbats av den dödliga sjukdomen ALS. Börje Salming märkte hur kroppen blev sämre tidigt i år, men Börje Salming har inte öppet berättat mer om sitt tillstånd eller hur han mår under den senaste tiden. Men i går var Börje, tillsammans med frun Pia, med i Expressen, där de öppnade upp om kampen.

”Oerhört tragiskt”

I intervjun berättar Pia att Börje Salming i stort sett förlorat talförmågan, och att han tvingas sondmatas. I den starka intervjun faller dessutom Pia och Börje, vid flera gånger, ut i gråt om situationen. Börje fick även, med hjälp av en iPad, hälsa till alla att han ”tänker på er”.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, säger Pia i intervjun.

Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / cop 106

Men det är fler som mår dåligt nära Börje. Nu öppnar hans bror Stig, som även han är legendar i Brynäs med hela sex SM-guld från 1970 till 1980, upp om Börjes sjukdom.

– Det är jobbigt som du förstår, säger han till Arbetarbladet, och fortsätter:

– Det är oerhört tragiskt och outhärdligt. Det är så hårt och så jädra tragiskt. Det är bara eländigt.

Kritisk mot vården

Stig har försökt stötta Börje så gott han kan, men det är inte alltid lätt. Stig Salming är bosatt utanför Gävle, och Börje i Stockholm, men de har träffats och pratat mycket via telefon.

– Vi mår ju dåligt hela familjen av att Börje inte mår bra. Jag har följt med hela vägen via telefon och de har hälsat på mig och jag dem. Vad ska man göra annat än att försöka vara tillgänglig och tillsammans så mycket man kan? Det är oerhört dramatiskt hur fort det gått om man ser till det sista halvåret, han har det så besvärligt och kan inte förmedla sig, det är oerhört jobbigt för Börje, säger han.

190126 Brynäs legendarer Börje Salming (m) med Stig Salming (v) på läktaren under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Linköping den 26 januari 2019 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

I intervjun med Expressen riktade Börjes fru Pia stor kritik mot vården som Börje får, och framför allt att han inte har rätt till en personlig assistent. Även Stig är kritisk.

– Vi alla runt om Börje delar samma frågeställningar. Varför fungerar det inte på ett korrekt sätt för de som drabbas? Jag förstår inte varför de i drivande ställning inte får det att fungera på ett bättre sätt? De gör inte på rätt sätt, det krävs engagemang. Resurserna finns där, det vet jag. De som är i ledande ställning måste rannsaka sig själva vad de kan göra åt saken. Pia ska inte behöva jaga folk för att få hjälp på rätt sätt. Det är bedrövligt, hoppas de vaknar, säger han.

LÄS MER: Juniorkronornas fina hyllning till Börje Salming under JVM-premiären: ”Denna seger var för dig”