Stig Salmings första ord efter Börjes bortgång – öppnar upp om intima avskedet: ”Hoppas att han hörde mig”

Under torsdagskvällen kom beskedet att Börje Salming avlidit efter att ha drabbats av sjukdom ALS.
Brodern Stig Salming fanns – tillsammans med resten av familjen – vid hans sida när han somnade in.
– Det är så behjärtansvärt och fint med alla hyllningar. Det går inte att få mer hyllningar än det Börje har fått med sig, säger Stig Salming till Aftonbladet.

Börje Salming somnade in under torsdagsförmiddagen – omgiven av sin familj. Brodern Stig Salming hade sedan innan planerat att åka från sitt hem i Gävle till Stockholm för att närvara på ett julbord och samtidigt besöka Börje under eftermiddagen.

Broderns sorg

Men redan på morgonen ringde Börjes fru Pia Salming och berättade att det var bråttom. Stig anlände till Stockholm vid klockan 11.
– Jag hann dit till klockan 11 och 45 minuter senare tog han sitt sista andetag, berättar Stig för Aftonbladet.
– Jag försökte prata men jag vet inte om han hörde. Jag försökte säga några väl valda ord naturligtvis och hoppades att han kunde ta in dem, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Stig Salming
190126 Brynäs legendar Stig Salming inför ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Linköping den 26 januari 2019 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

När Stig Salming lämnade Stockholm efter Tidernas Hockeygala – där Börje fick ta emot flera fina utmärkelser – hade läkarna redan hunnit meddela de dystra beskedet.
– ”Inte längre än tre veckor” var vad de sa när jag åkte därifrån i lördags. Nu kom det inom en vecka. Det har gått fort utför sedan han kom hem från Toronto. Ja, vad kan man säga? Det är tungt och jäkligt tomt. Men vi fick ta avsked på ett fint sätt. Trots allt elände fick vi det i alla fall.

”Saknaden blir inte mindre”

LÄS MER: Patrik Sjöberg avslöjar Börje Salmings otroliga insats – efter ha hamnat i trubbel med kanadensiska polisen(!)

Under de senaste veckorna har Börje Salming som bekant fått motta hyllningar i såväl Kanada som på hemmaplan i Sverige, något som han själv ville.
– Nummer ett så var det Börjes egen vilja att komma iväg. Han har gjort exakt det han ville göra och det är jättefint att kunna göra på det fina sättet. Det är så behjärtansvärt och fint med alla hyllningar. Det går inte att få mer hyllningar än det Börje har fått med sig, säger Stig Salming.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Stig Salming
190126 Brynäs legendarer Börje Salming (m) med Stig Salming (v) på läktaren under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Linköping den 26 januari 2019 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

De fina hyllningarna till trots så blir saknade efter Börje inte mindre.
– Det kan jag inte säga. För Börjes skull tycker jag det är jättefint hur de har tagit sig an honom, men det hjälper inte mig som person. Saknaden av Börje blir absolut inte mindre. Utan han är samma lillebror som jag saknar rätt igenom.

LÄS MER: Så ska hela svensk hockey hylla Börja Salming på bästa sätt – ligorna går ihop i unik gest för att hedra ikonen