Sportchefen går till attack mot svenska domarkåren: ”Jag har hållit käften i tre år – får fan vara nog nu”

Patric Larsson har fått nog.
Nu sätter Karlskronas sportchef ner foten mot hockeyallsvenskans domare.
– Jag har hållit käften i tre år för att jag själv varit domare och man ska stå upp för sina polare, men nu får det fan vara nog, säger han till HockeyNews.

Det är i en intervju med HockeyNews som Patric Larsson, sportchef i Karlskrona, delar ut svidande kritik mot domarna i hockeyallsvenskan. Larsson var länge elitdomare själv och säger att han ”hållit käften i tre år för att stå upp för sina polare”.

”Det är pinsamt”

Men nu har han fått nog.

– Jag dömde för tio år sedan, men avsaknaden av spelsinne och dialog idag, det är helt otroligt. Varför ska man sätta upp en tia för att det är någon som ifrågasätter någonting? Vad är det för respekt? Om vi säger att jag skulle vara polis och du kommer och säger ”Jag blev lite hotad här nu för någon sa något åt mig”. Ska vi anmäla det då? Det är pinsamt, säger han.

171007 Karlskronas Sportchef Patric Larsson poserar för ett porträtt innan ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och Rögle den 7 oktober 2017 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Larsson menar att problemen uppstod när man började med fyrdomarsystemet.

– Jag skiter i om jag blir nerringd eller hatad för det här. Det är ändå mina polare som åker där och dömer, men någonstans måste det få ett slut. Det finns inget positivt med fyra domare, det kostar bara en massa pengar och skapar oreda. Det är ingen som gnäller på att det inte är fyra domare i Division 1. Vad är det positiva med fyra domare? Jag hade aldrig dömt i ett fyrdomarsystem. Om du inte synkar med vederbörande ser det katastrofalt ut, säger han.

”Låser in sig i en jävla kuvös”

Patric Larsson är även mäkta irriterad över att domarna inte diskuterar domslut efter matcherna.

– Det är alltid skyddad verkstad. De ska låsa in sig i en jävla kuvös i 15 minuter efter matchen för att de inte kan stå för sina misstag. Det är bättre att man pratar om det och reder ut saker. Jag har gjort dåliga matcher och fått kritik, men då kunde folk komma in och prata om det och säga ”Du har respekt och kan prata om saker”. Domarna idag har ingen respekt överhuvudtaget, säger han.

190916 Patric Larsson, sportchef Karlskrona, poserar för ett porträtt under Hockeyallsvenskans upptaktsträff den 16 september 2019 i Stockholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Hockeyallsvenskans domarbas, Björn Wettergren, håller inte med om kritiken.

– Jag tycker fyrdomarsystemet är rena gudagåvan till HockeyAllsvenskan. Fyrdomarsystemet har gjort att vi fångar upp mycket mer på isen och gjort att matcherna blir lugnare. Det kommer helt klart göra att vi kan främja de skickligaste spelarna. Det är en utveckling vi sett både i NHL och SHL och i alla proffsligor som använder fyra domare. Det är nästan inte en åsikt utan fakta, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!