SHL-profilens plötsliga besked – avslutar nu karriären och hoppar på oväntat uppdrag: ”Det kändes rätt”

Oscar Alsenfelt fick lämna Malmö Redhawks.
Nu står det klart att målvakten avslutar karriären och hoppar på ett nytt uppdrag.
– Det kändes rätt, säger han.

Oscar Alsenfelt är utan tvekan en av SHL:s mest profilerade målvakter. Burväktaren har tolv raka säsonger i Sveriges högsta hockeyliga, men fick efter säsongen lämna Malmö – som han tillhört sedan 2015/16.

”Gick snabbt”

35-åringen har stått utan kontrakt den senaste månaden, men nu ger Oscar Alsenfelt ett definitivt besked om sin framtid. På onsdagen meddelade målvakten att den senaste säsongen var hans allra sista, och avslutar nu sin spelarkarriär.

200118 Malmö Redhawks målvakt Oscar Alsenfelt under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Malmö Redhawks den 18 januari 2020 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

– Det gick väldigt snabbt och det blev lite chockartat för mig. Jag behövde lite tid att landa. Jag insåg snabbt att jag inte kunde se mig spela någon annanstans, säger han till Sportbladet.

Det var Malmö som valde att bryta Alsenfelts kontrakt, och han menar att han hade svårt att se sig spela för någon annan klubb.

– Det tog inte lång tid innan jag kände att ifall jag skulle spela så skulle det vara här (i Malmö). I en perfekt värld skulle jag få avsluta på mina egna villkor, men nu är branschen som den är och jag har landat i det.

Nya uppdraget

Målvakten har redan klart med ett nytt uppdrag. Han fortsätter inom ishockeyn och är ny sportchef för SDHL. Så här förklarar han sin nya roll:

– Det handlar om att utveckla sporten i SDHL och vara med på resan som de påbörjat. Att försöka få in min kompetens som jag skaffat genom alla timmar man lagt i ishallar genom åren, säger han och fortsätter:

211230 Malmö Redhawks målvakt Oscar Alsenfelt under ishockeymatchen i SHL mellan Timrå och Malmö Redhawks den 30 december 2021 i Timrå. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

– I stora drag handlar det om att utveckla sporten. Man måste förstå att det är andra typer av förutsättningar, man måste ta nya steg rent kommersiellt och få ut produkten bättre. Hur man kan utveckla allt ifrån regler, domare och schemaläggning. Sen handlar det också om att utbilda folk att damhockeyn är viktig för hela rörelsen.

LÄS MER: Victor Hedmans oväntade drag – köper klassisk klubb i en helt annan sport för 50 miljoner kronor: ”En dröm”