SHL-profilen Sheldon Souray lämnade hockeyn helt och fastnade i drogmissbruk – så här lever han i dag

Han är än i dag en riktig legendar i Färjestad BK.
Men tiden efter att hockeykarriären tog slut var oerhört tuff för Sheldon Souray.
– Jag började helt enkelt hålla på med fel människor, säger han i ”Sam & Strick Podcast”.

Det var säsongen 1997/98 som Sheldon Souray slog igenom på allvar. Då kanadensiske backen gjorde sin debutsäsong i New Jersey Devils.

758 NHL-matcher

Sammanlagt blev det hela 758 matcher och totalt 300 poäng under 16 NHL-säsonger med spel i NJ Devils, Montreal Canadiens, Edmonton Oilers, Dallas Stars och slutligen Anaheim Ducks.

Sheldon Souray, Kanada
050513 Ishockey, VM, semifinal, Kanada: Jubel 0-2, Sheldon Souray. © Bildbyrån – 28049

Souray representerade även hemlandet Kanada i en VM-turnering. Men för den svenska hockeypubliken blir han mest ihågkommen för säsongen 2004/05.

En säsong i FBK

Då det blev lockout i NHL och den hårdföre backen flyttade till Värmland istället. Souray gjorde totalt 39 matcher och 17 poäng för Färjestad den säsongen och blev en riktigt minnesvärd profil i FBK.

Den säsongen gick det hela vägen till SM-final men där snuvades Färjestad på guldet av Frölunda. Souray lämnade Sverige och återvände till NHL igen säsongen efter och växlade upp rejält i poängproduktionen.

Mörker tog över

Säsongen 2005/06 slog han poängrekord med 39 poäng på 75 matcher för Montreal Canadiens och säsongen efter det blev ännu bättre. Då Souray noterades för otroliga 64 poäng på 81 matcher, oerhört imponerande för en back.

Sheldon Souray, Färjestad
050409 Ishockey, elitserien, final 4, Frˆlunda-F‰rjestad: Sheldon Souray, F‰rjestad tittar frÂgande p domaren. © Bildbyrån – COP 70 – Foto: Niklas Larsson

Den allra sista hockeymatchen i karriären kom 2013. Sedan lämnade Sheldon Souray rampljuset och hockeyn helt – och mörkret tog över.

”200 tabletter”

Utan NHL-matcher och träning i vardagen blev de kommande åren oerhört tuffa för kanadensaren. Under hockeykarriären hade han gått igenom 22 operationer och blev därför beroende av värktabletter.
– Jag är med i AA nu. Det räddade mitt liv. För mig gällde alltid devisen ”mer är bättre”. Om jag hade en bil så tyckte jag att tre bilar var bättre. Hade jag en semester så ville jag ha fler, berättar han i ”Sam & Strick Podcast”.
– När jag spelade så hade jag inga problem. Jag drack inte och missbrukade inte piller för att jag spelade hockey och hade en nyckelroll. Men när jag gick i pension så började jag ta piller och jag visste att jag tog för mycket. Sedan började jag köpa hundratals och därefter tusentals på gatan för att det var smidigare och jag behövde inte gå via läkarna. Jag började helt enkelt hålla på med fel människor.

Souray hade under den tiden fortfarande ett NHL-kontrakt med Anaheim Ducks och fick fortsatt lön. Han insåg därför inte hur allvarligt hans missbruk var.
– Jag kände att jag kunde göra vad som helst då. Jag tjänade fortfarande pengar för att jag hade fortfarande kontrakt som gällde. Så jag gjorde inte illa någon. Det var bara jag. Men jag tog 200 tabletter om dagen som värst, erkännar han i podden.

”Räddade livet”

Pillermissbruket blev sedan ännu värre och tog över Sourays liv helt. 
– Jag var i en riktigt dålig relation då, jag hatade mitt liv och min pappa gick bort. Jag tog så mycket smärtstillande och sedan gick det över till Xanax och sömntabletter. Sedan började jag blanda allt. Min mamma såg på mig att något var fel och sa till mig att jag skulle söka hjälp. Så jag sökte hjälp för jag kunde inte leva så där längre, berättar 44-åringen.

I dag bor förre hockeybacken Sheldon Souray i Vegas och har ett sommarhus i Idaho. Han har slutat dricka helt och mår mycket bättre.

Men det var en tuff och lång väg dit.
– Jag har varit i rehab två gånger sedan dess. Jag fick ett återfall en gång. Och det blev mycket värre. För jag visste inte hur svårt det faktiskt var att ta sig ifrån det. Man måste verkligen vilja göra det för sig själv och vilja förbättra sig. Man måste inse att det här är mitt liv och det suger. Jag fick den hjälpen jag behövde och det räddade mitt liv, säger han i podcastintervjun.

LÄS MER: Lee Goren bryter tystnaden – 10 år efter brutala dödshotet i FBK: ”Sekunden jag klickade på skicka, så…”

Få våra nyhetsbrev!