SHL-profilen Ole-Kristian Tollefsens rejäla sågning – av rivalens omtalade värvning: ”Det var Kalle Anka…”

Donald Brashear kom till Sverige och drog till sig enorm uppmärksamhet.
Men alla var inte imponerade.
– Det var lite Kalle Anka över det hela, säger profilen Ole-Kristian Tollefsen i podcasten ”Släpp Sargen”.

Ole-Kristian Tollefsen slog i 20-årsåldern igenom i Nordamerika, och med sin stenhårda spelstil blev han en riktig publikfavorit i Columbus och Philadelphia.

Stor publikfavorit

Totalt gjorde norrmannen 163 matcher i världens bästa hockeyliga, innan han flyttade hem till Sverige 2011. Med i bagaget fanns – under de 163 matcherna – fyra mål, totalt tolv poäng – och sanslösa 296 utvisningsminuter.

Ole-Kristian Tollefsen. Foto: Bildbyrån

NHL i all ära, men det var i Sverige som Tollefsen blev en riktigt stor profil. Totalt blev det sju säsonger – varav fem i Färjestad – för Tollefsen, som dock tvingades lägga ner sin hockeykarriär på grund av en hjärnskakning han ådrog sig under en träning. Under alla åren i Sverige blev Tollefsen en enorma publikfavorit hos de egna supportrarna, och det fanns alltid åsikter om honom på grund av den kraftfulla spelstilen han hade.

Hyllningen till Rahimi

Och under åren i SHL hann Tollefsen ha några rejäla duster med flera riktiga slagskämpar. I podcasten ”Släpp Sargen”, med Niclas Norlindh och Robin Figren, pratar han om några.

– En spelare som jag har mycket respekt för är Daniel Rahimi. Jag hade inte så många dueller mot honom på isen, då båda vi var defensiva backar. Men sättet han spelade på var hur bra som helst. Och att se hur han utvecklades till en bättre back med puck var jätteroligt att se. Och han var alltid stenhård i egen zon, säger Tollefsen i podcasten.

150115 Modos Donald Brashear och Färjestads Ole-Kristian Tollefsen Bråkar så fort Donald Brashear under Ishockeymatchen i SHL mellan Modo och Färjestad den 15 januari 2015 i Örnsköldsvik. Foto: Jonas Forsberg / BILDBYRÅN

En annan spelare som Tollefsen lyfter fram är Lee Goren.

– Jag hade många bataljer med honom när jag spelade med Modo. Det var en gång, en slutspelsserie, när han filmade så det såg ut som att jag var Superman som hade puttat honom. Men efter serien skakade vi hand och berömde varandra, som det ska vara, säger han.

Toksågar prestigevärvning

Men det är en sak från SHL-karriären som Tollefsen inte har mycket för: När dåvarande rivalen Modo, vilket fick enorm uppmärksamhet, värvade Donald Brashear. De båda hade många duster, vilket uppmärksammades stort i media.

– När Modo hämtade honom så försökte de – eller snarare ni i media – bygga upp det rätt mycket. Det var lite Kalla anka över det…, säger han.

Sen hämtade Modo Brashear som de – eller ni i media – försökte bygga upp rätt mycket. Det var lite kalle anka över det… 

LÄS MER: Överraskningen: NHL-svensken dumpas – efter bara sju(!) matcher i NHL-laget

Få våra nyhetsbrev!