SHL-profilen avslöjar nu okända detaljen om en 18-årig Henke – som chockade Frölunda: ”Det var annorlunda”

Henrik Lundqvist har länge varit en av världens bästa målvakter.
Det förvånar inte Jan-Axel Alavaara, som spelade med ”King Henrik” i Frölunda – och märkte direkt att det inte var någon vanlig 18-åring i mål.
– Det var lite annorlunda…, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Henrik Lundqvist har i cirka 15 år dominerat fullständigt i Nordamerika, och säsong efter säsong varit en av ligans bästa målvakter. Svenskstjärnan har blivit en klubbikon i New York Rangers, och därför fått smeknamnet ”King Henrik”, och har dessutom vunnit Vezina Trophy vid ett tillfälle.

Detaljen om Henke

Men det var inte alls självklart att det skulle bli en lång och framgångsrik karriär i USA för Lundqvist. Han var nära att gå odraftad under sitt draftår, 2000, men valdes så sent som i sjunderundan av Rangers, och det dröjde därefter hela fem år innan debuten kom.

020302 Ishockey, Elitserien: Henrik Lundqvist, målvakt Frölunda. © Bildbyrån

Men en som verkligen förstod att det var någonting alldeles särskilt var Jan-Axel Alavaara. Säsongen 2001/2002 gjorde profilen sin första av sex säsonger i Frölunda – och samma år tog en ung Henrik Lundqvist på allvar upp kampen om förstaspaden i klubben.

– Man såg att han tog upp kampen direkt. Han ville visa att han var en vinnare, vilken duktig kille han var – och ställde ju krav på oss, säger Alavaara i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Det var annorlunda…”

Alavaara, som tog två guld tillsammans med Lundqvist (2003 och 2005), fortsätter:

– Det var lite annorlunda att en 18-årig målvakt ställde krav på en 26- eller 27-årig back och frågade vad fan man håller på med när man inte täcker ett skott, men sedan insåg man ju att han har ju rätt, så då var det bara att lyssna på honom.

060329 Ishockey, SM-semifinal, Frölunda : Jan-Axel Alavaara. © Bildbyrån

Alavaara, som numera är sportsligt ansvarig i den tyska storklubben Adler Mannheim, berättar att han till en början blev förvånad över Lundqvists pondus.

– Om man tittar tillbaka lite i tiden, med de äldre spelarna – då var det lite mer hierarki i lagen. Sedan när det kommer upp en kille som verkligen kan backa upp sina åsikter och spikar igen när han står i målet – då är det självklart att man får respekt för en sådan kille också, säger han.

Jämför med Sedins

Alavaara jämför Henrik Lundqvist med bröderna Sedin under unga år – som backen spelade med i Modo.

– Sådant fokus. De gör allt, varje dag, för att ta sig så långt som möjligt.

LÄS MER: Nu bryter Robin Figren tystnaden – om nakenchocken i direktsändning: ”Därför var jag tyst om det”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!