SHL-klubbens nya mardrömsbesked om supertalangen – efter tränarens jätteförvåning: ”Va? Vad säger du!?”

Djurgårdens tränare fick en chock då uppgifter kom om att William Eklund var nära ett kontrakt i NHL.
Nu kommer ytterligare tunga uppgifter för SHL-klubben angående supertalangen.

William Eklund var ett av SHL:s allra största utropstecken under den gånga säsongen. Att Djurgårdsforwarden var en enorm talang var det många som hade koll på, men att han vid en så ung ålder skulle in och göra sådana avtryck i en av Europas allra bästa ligor, var det få som kunde förutspå.

Enorma förvåningen

18-åringen gjorde hela 23 poäng på 40 matcher och valdes föga förvånande riktigt tidigt i sommarens NHL-draft, som totalt sjunde spelare av San Jose Sharks. I fredags kom uppgifter om att Eklund skrivit på ett kontrakt med klubben, och att han kommer att flyga till USA nästan omgående för att försöka ta en tröja i NHL kommande säsong.

210327 Djurgårdens William Eklund under uppvärmningen inför ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Färjestad den 27 mars 2021 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Uppgifterna tog Djurgården rejält på sängen, och när lagets nye huvudtränare Barry Smith fick reda på det hela så var det av Aftonbladet, i samband med en träningsmatch mot Leksand. Och amerikanen var minst sagt förvånad.

– Va, vad säger du? Det har ingen sagt till mig. Det kan inte stämma. Han ska vara med oss. Jag måste prata med William, sa han då.

Nya mardrömsbeskedet

Men uppgifterna visade sig, tyvärr för Djurgårdens del, stämma. Enligt samstämmiga uppgifter i Nordamerika så har William Eklund skrivit på ett rookie-avtal, som sträcker sig över tre säsonger och genererar cirka 15 miljoner kronor per säsong. Kontraktet möjliggör en utlåning tillbaka till Djurgården över nästa säsong, vilket SHL-klubben såklart hoppas på, men nu kommer ytterligare mardrömsbesked.

210428 Sveriges William Eklund under ishockeymatchen i träningsmatchen mellan Sverige och Danmark den 28 april 2021 i Malmö. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

William Eklund ska nämligen, enligt San Jose Hockey Now, vara beredd att inleda den kommande säsongen i AHL – om det finns en möjlighet för honom att det leder till NHL-spel senare under säsongen. Många svenska spelare väljer spel i SHL före AHL, men Eklund ska alltså vara beredd att stanna kvar i farmarligan för att försöka ta sig en tröja i NHL.

LÄS MER: Niklas Kronwalls rejäla känga till svensk hockey: ”Kanske ska jobba med innebandy i stället”

Få våra nyhetsbrev!