Niklas Kronwalls rejäla känga till svensk hockey: ”Kanske ska jobba med innebandy i stället”

Niklas Kronwall är oroad över svensk hockeys utveckling.
Och då framför allt bristen på fysiskt spel.
– Det märktes tydligt på senaste JVM och även på VM att vi är inte där vi borde vara konkurrensmässigt, säger han till SVT.

Svensk hockey har en hel del att jobba med. Det menar NHL-legendaren och Tre Kronors nya rådgivare Niklas Kronwall.

”En fysisk sport”

Den förre Detroit-backen var känd för sitt fysiska spel och fruktade tacklingar. Och det är just den fysiska biten som Kronwall lyfter fram som det stora problemet.
–  Ishockey är en fysisk sport, vill man inte att det ska vara en fysisk sport då ska man kanske jobba med bandy eller innebandy istället, säger Kronwall till SVT Sport.

Svensk hockey kommer från en riktig tung säsong, internationellt sett. Juniorkronorna försvann i kvartsfinalen mot Finland i JVM senast och alla minns väl hur det gick i VM: käpprätt åt ni vet vad.

Få bort huvudtacklingar

Nu är det så klart inte bara på landslagsnivå den svenska stilen behöver förändras, menar Kronwall. Förändringen måste in mycket tidigare än så. Och självklart måste man fortsätta jobba med att få bort alla former av vårdslöst spel och huvudtacklingar.

Niklas Kronwall, Detroit
160810 Niklas Kronwall poserar för ett porträtt under en pressträff inför World Cup anordnad av Svenska Ishockeyförbundet den 10 augusti 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Men det är framför allt kampen och viljan att vinna som Kronwall pratar om.
– Det fysiska spelet handlar inte om att köra över folk. Det handlar om kampen om pucken.  Det går tillbaka till just tävlandet. Pucken ligger på isen. Är det min puck eller är det motståndaren som tar pucken? Är jag okej med det, eller ska jag göra allt för att vinna den pucken?, säger Kronwall.

Får sällskap av Zäta

Kronwall blev tidigare i veckan utsedd till rådgivare till Tre Kronor inför OS-turneringen i Tokyo. Han får sällskap av en annan Detroit-legendar, nämligen Henrik Zetterberg.

Få våra nyhetsbrev!