SHL-klubben kan tappa nya duon till NHL - innan de gjort en enda match

SHL-klubben kan tappa nya duon till NHL – innan de gjort en enda match

.

Luleå-nyförvärven Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki har gjort bra ifrån sig i VM.
Nu fruktar Luleå att NHL-intresse gör att de inte hinner debutera med SHL-klubben.
– Man kan inte vara helt lugn, men det är inte så att vi tror att det ska hända, säger vice general manager Ulf Engman till NSD.

Finland var totalt uträknat inför VM.

Stjärnnamnen tackade nej till spel i turneringen, och Lejonen fick bara med sig två NHL-spelare till turneringen.

”Känns jättebra med båda”

Men laget, som alltså till allra största del består av spelare från Europa, har skrällt sig hela vägen till semifinal.

Under torsdagen tog sig laget förbi Tre Kronor i kvartsfinalen, och två av spelarna som ligger bakom succén är Luleås nyförvärv Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki.

190523 Juhani Tyrväinen of Finland and William Nylander of Sweden during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship quarterfinal game between Finland and Sweden on May 23, 2019 in Kosice.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Ilomäki har gjort bra ifrån sig tidigare under turneringen men saknades ur truppen i kvartsfinalen, samtidigt som Tyrväinen, som fick 13 minuters istid, var en av isens bästa spelare mot Sverige.

– Det känns jättebra med båda. De visar att de klarar av att spela på internationell nivå vilket är ett snäpp upp från SHL, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till NSD.

Klubben fruktar NHL-intresse

Men det finns även oro inom klubben.

De båda finländarna har värvats till klubben under våren, men de fina prestationerna under VM har gjort att Ulf Engman fruktar NHL-intresse.

190426 Arttu Ilomäki #15, FIN during the EHC: Nordic Cup Finland – Sweden at the Hartwall Arena 26. April 2019 in Helsinki, Finland.
Foto: Tomi Hänninen / Bildbyrån

Enligt NSD har NHL-klubbar rätt att värva spelarna fram till den 15 juni, och skulle NHL-klubbar vara sugna kan alltså finlädarna lämna Luleå utan att ha gjort en enda match.

– Fördelen är att de är lite äldre (28 och 27). De flesta som åker över är fyra-fem år yngre, säger Engman och fortsätter:

– Vi har inte fått några signaler, men man vet aldrig vad som händer. Varje år kan det bli någon överraskning som drar, som nu med Örebro och Rodrigo Abols, det trodde man inte. Man kan inte vara helt lugn, men det är inte så att vi tror att det ska hända.

Finland möter Ryssland i semifinal på lördagseftermiddagen.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!