SHL-ikonens besked i dag – lägger ned hela hockeykarriären: ”Jag hade inte trott det”

Efter hela 22 säsonger är det dags att lägga skridskorna på hyllan.
41-årige Tomi Kallio levererar i dag beskedet att karriären är över.
– Jag hade inte trott att jag skulle spela så länge, säger finländaren.

I dag har en lång och framgångsrik hockeykarriär tagit slut. Allt började 1995 i TPS Åbo och sedan dess har Tomi Kallio gjort 22 säsonger på elitnivå.

2000 flyttade Kallio till NHL och gjorde 140 matcher för Atlanta Thrashers, Columbus Blue Jackets och Philadelphia Flyers innan det var dags att packa väskan och flytta till Sverige. Finländaren blev ett prestigefyllt nyförvärv för Frölunda till säsongen 2002/03.

Publikfavorit i Frölunda

Han vann Frölundafansens hjärtan och bärgade två guld 2003 och 2005 med klubben. Det blev totalt åtta säsonger hos Frölunda innan karriären gick vidare till Växjö 2011. Och där blev det också guld – när klubbens allra första SM-titel kom 2015.

Sedan vände Kallio hem till TPS Åbo igen och de tre senaste säsongerna har blivit hos moderklubben. Under den senaste säsongen belönades även veteranen med Guldhjälmen i finska ligan.

En av de bästa i SHL

Men nu är allt över. I dag lägger 41-åringen skridskorna på hyllan.
– Det känns bra att avsluta på egna villkor och i TPS-tröjan, säger han i ett uttalande på klubbens officiella webbplats.
– Jag hade inte trott att jag skulle spela så länge och i så gott skick.

Kallio är en av de bästa poänggörarna i SHL under modern tid. Det blev hela 464 poäng på 637 SHL-matcher för Frölunda och Växjö. Med det är han den näst bäste utländske poänggöraren i SHL någonsin, endast slagen av Per-Åge Skröder.

Har spelat i 9 VM

På landslagsnivå har det blivit hela 9 VM-turneringar och 1 OS för Finland, med totalt tre silver och två brons. Och i finska ligan har Kallio gjort imponerande 282 poäng på 383 matcher för TPS Åbo.

Det är sannerligen en imponerande hockeykarriär som nu tar slut.
– Efter säsongen kände jag mig trygg i beslutet. Efter en månad bestämde jag mig slutgiltigt, säger Kallio i sitt farväluttalande.
– Jag avslutade min karriär med mina egna villkor och i TPS tröja. Jag lyckades också hjälpa laget på mitt eget sätt. Det är allt ett riktigt bra minne, säger Kallio.

Se hyllningsfilmen till Tomi Kallio:

Dela artikeln för att tacka av SHL-ikonen Tomi Kallio!

LÄS MER: Här är nya reglerna för nästa SHL-säsong!

Forne JVM-stjärnan kan lämna NHL-klubben – för att återvända till Sverige