Här är nya reglerna för nästa SHL-säsong – så ska busarna straffas ÄNNU hårdare

I dag släpptes de nya reglerna för nästa SHL-säsong.
Då ska hockeyn ta efter fotbollen – och utdela extrastraff till busarna.
– Alla fula förseelser får någon form av konsekvens, säger domarchefen Joel Hansson till Sportbladet.

Svenska ishockeyförbundet släppte i dag de nya reglerna för kommande säsong i SHL och resterande serier i svensk hockey. Det handlar om totalt 20 regelförändringar till nästa säsong.

Regeländringar i SHL

Men det är mest fokus på fem större regelförändringar, meddelar domarchefen Joel Hansson till SportExpressens Mr. Madhawk. De reglerna är lag som tekar fel efter icing får stå kvar, spelare som tappar hjälmen får sätta på den igen, möjligheten att ha tredjemålvakt, hårdare straff för game misconduct samt förtydligande för spelare i målgården/roughing/fighting.
– Vi har förtydligat detta något. En liten störning på målvakten ska inte behöva ge ett straff. Så vi kommer snarare att se beslut, där vi inte dömer mål, och så behöver det inte innebära utvisning, säger Hansson till Mr. Madhawk.
– När det gäller fighting och roughing, så kan roughing nu endast ge två minuter. Allt annat är fighting. Det innebär att ett slag med upprepning eller ett slag utan handske per automatik är fighting. Fighting är lägsta straffet två plus två minuter, och så kan det bli antingen fem plus game, eller match penalty.

Nu får busarna se upp

Det som sticker ut mest i de nya reglerna är just att busarna ska straffas ännu hårdare. Här tar hockeyn även inspiration från fotbollen med sitt sätt att ge utvisning efter tre gula kort.

Nu får helt enkelt återfallsförbrytare se upp.
– Om en spelare under en och samma serie, typ SHL, drar på sig tre stycken GM av något slag så stängs denne av en match. Får man sedan sitt femte och sjunde GM så stängs man återigen av en match, utvecklar förbundets domaransvarige Hansson för Sportbladet.
– Till exempel kan inte en spelare ådra sig en 5 min + GM genom en ful förseelse i sista sekunden i en match som står 20-2 och det inte får någon egentlig påverkan då det bara blir siffror i statistiken. Det här blir ett led i att stärka skyddet och att säkerställa att alla fula förseelser får någon form av konsekvens.

Här finns alla nya regler för kommande säsong! (Obs! Extern länk)

Dela artikeln för att säga vad du tycker om de nya reglerna!

LÄS MER: SHL-klubben bekräftar: Plockar in jättetalangen – med hjälp av guldhjälten

Helsköna talet av Nicklas Bäckström – som 100 000(!) Washington Capitals-fans älskar


 

Läs mer om...