Sean Avery avslöjar: Så psykade jag Foppa till att gå sin enda NHL-fight

Sean Avery avslöjar: Så psykade jag Foppa till att gå sin enda NHL-fight

Sean Avery var retstickan, busen och galningen som en hel liga föraktade.
Nu berättar han om gången han slogs med Peter Forsberg – och hur han fick svensken att gå sin enda riktiga NHL-fight i karriären.

Få NHL-spelare har varit så genuint hatade som Sean Avery. Det lilla energiknippet var en mästare att skapa fullständigt kaos på isen, genom snack eller kastade handskar.

Inledde i Detroit

Avery började sin karriär i Detroit Red Wings och hamnade till slut i New York Rangers via Los Angeles Kings. Det var i Rangers han hade som mest framgång, även om han poängmässigt aldrig nådde några högre höjder.

Men som retsticka och agitator var han som ”bäst” i Rangers. Ni minns säkert hur han drev New Jersey Devils målvakt Martin Broduer till fullständigt vansinne, genom att ställa sig framför legendaren och vifta med handskarna i ansiktet.

Avery har nu både pratat om sin karriär – i podcasten Spittin’ Chiclets – och skrivit en självbiografi. I båda medierna tar Avery upp den gången han lyckades få Peter Forsberg så förbannad att svensken till slut kastade handskarna.

”Massor av spö”

Det var i september 2003, i en försäsongsmatch som Averys Los Angeles och Foppas Colorado möttes i en träningsmatch i Las Vegas.
– Jag gav honom massor av spö. Men jäklar vad stark han var. Riktigt stark. Jag fattar dock inte varför de spelade Forsberg i en träningsmatch, när de visste att jag skulle spela, säger Avery i Spittin’ Chiclets.
– Vi hade en grym fight. Jag önskar att det fanns video på den, säger Avery.

I sin bok ”Offside: My Life Crossing the Line” går Avery in mer i detalj hur han fick till fighten. För det var hans mål från början.
”Jag gjorde framtida Hall of Fame-spelaren Peter Forsberg så förbannad under en träningsmatch att han till slut kastar handskarna och kommer efter mig som den tjur han är. Alla talar om hur respektlös Sean Avery är, hur jag gick över gränsen med mitt trash talk. Men det är att ge mig för mycket beröm. Jag använde det äldsta tricket i världen för att reta upp Peter den Store. Jag påpekade helt enkelt, i en loop som aldrig slutade, att han såg väldigt långsam ut på grund av sin fotskada. Som i sin tur berodde på att han var gammal”, skriver Avery.

”Hade vunnit över en av världens bästa spelare”

Och tillägger:
”Självklart kallade jag honom för en gnällig kärring och alla andra klassiker, men det som fick honom att tappa det var sanningen”.
Avery var nöjd med sin insats den kvällen.
”Jag hade en assist, 42 utvisningsminuter och vi vann med 3–1. Forsberg hade 21 utvisningsminuter och inte en enda poäng. Jag hade vunnit över en av världens bästa spelare”.

Foppa fick flera år senare en fråga om den där fighten och han sa:
– Han for och höll på som vanligt. Han var bara i vägen, sa Foppa till Expressen.
– Vi hann väl inte slåss så mycket, det kom en massa folk och la sig i. Men det är enda gången under alla mina år i NHL som jag kastat handskarna.


Få våra nyhetsbrev!