Sanslösa hyllningarna Gabriel Landeskog – får knappt fram ord om lagkaptenen: ”Måste avsluta karriären här”

Gabriel Landeskog ska spela sin första Stanley Cup-final.
Då får lagkamraterna knappt fram ord när de hyllar honom.
– Vi hade inte varit här i dag utan honom, säger storstjärnan Nathan MacKinnon.

Det har inte alltid varit en dans för rosor för Gabriel Landeskog i Colorado. Han har varit lagkapten sen han var 19 år gammal, men resultaten har minst sagt varit upp och ned – men nu finns all anledning att fira, både för Landeskog och Avalanche.

Gigantiska hyllningarna

Colorado är i sin första Stanley Cup-final på 21 år, och hyllningarna till den svenske lagkaptenen vill aldrig ta slut. Landeskog är en av de bästa tvåvägs-forwardsen i hela NHL, och hans hårda arbete älskas av alla lagkamrater och fansen. Men Landeskog har dessutom bidragit med mycket poäng i slutspelet, och få spelare i NHL är så omtycka som Landeskog är just nu.

Colorado Avalanche left wing Gabriel Landeskog celebrates after defenseman Cale Makar scored the winning goal in overtime of an NHL hockey game against the Boston Bruins Wednesday, Jan. 26, 2022, in Denver. The Avalanche won 4-3. (AP Photo/David Zalubowski)

Legendaren Joe Sakic var med och vann två Stanley Cups med Colorado som spelare, och är nu general manager i klubben. För bara ett år satt Landeskog med utgående kontrakt, men efter långa förhandlingar blev svensken kvar.

– Båda sidor är väldigt glada över att det blev en förlängning, och han måste avsluta karriären här nu. Det är bara så det ska vara, säger Sakic till Sportsnet, och fortsätter:

– Det är lätt att se vad han gör på isen. Han är en vinnare som gör allt för sina lagkamrater. Han är en grym spelare, och i omklädningsrummet gör han allt för att alla ska må bra. Han är en fantastisk förebild.

”Skulle inte varit här utan honom”

Cale Makar är NHL:s kanske bästa back, och har dominerat i slutspelet. Även han tokhyllar Landeskog.

– Han talar i precis rätt ögonblick när vi behöver honom. Men samtidigt gör han precis rätt saker på isen varje kväll, med samma fysiska kraft, och är så bra åt båda hållen. En fantastisk, mångsidig kapten, säger han.

Colorado Avalanche left wing Gabriel Landeskog (92) celebrates an empty-net goal against the Edmonton Oilers during the third period in Game 1 of the NHL hockey Stanley Cup playoffs Western Conference finals Tuesday, May 31, 2022, in Denver. (AP Photo/Jack Dempsey)

Nathan MacKinnon, en av NHL:s största stjärnor, håller med.

– Vi skulle inte varit i den här finalen om han inte var här, det är helt säkert. Det skulle lämnat ett stort hål i vårt lag, i omklädningsrummet och på isen. Han är en speciell person och en fantastisk spelare, säger han, och fortsätter:

– Han är osjälvisk. Han tänker alltid på andra, och hjälper alltid andra. En krigare. Han slåss, täcker skott och är allmänt bra mot sina lagkamrater. Han blev kapten när han var 19 år av en anledning. Hans ledarskapsförmåga är uppenbara, och vi är lyckliga som får ha honom i vårt lag.

LÄS MER: NHL-stjärnor sätter ner foten och ställer helmäktigt krav: Nu måste(!) Daniel Alfredsson in i Hall of Fame