Sam Hallam öppnar för Tre Kronor – guldtränaren kan ersätta Johan Garpenlöv: ”Skulle ta mig en funderare”

Johan Garpenlöv lämnar Tre Kronor efter säsongen. Nu öppnar Växjö Lakers-tränaren, Sam Hallam, för att ta över det svenska ishockeylandslaget.
– Får man frågan tar man sig en ordentlig funderare, säger han till SVT Sport.

Svenska ishockeyförbundet kommunicerade i slutet av oktober att de går skilda vägar med Johan Garpenlöv efter säsongen 2021/22. Det är ännu inte klart om vem som ska efterträda ”Garpen” och flera namn har florerat i media som tänkbara kandidater.

Hallam öppnar för uppdraget

Men ett namn som varit på mångas läppar är Växjö-tränaren Sam Hallam.
42-åringens kontrakt med smålänningarna löper ut efter säsongen och nu öppnar han för att ta över uppdraget i Tre Kronor.

– Ett hedersuppdrag så klart. Det är kanske den finaste befattningen man kan ha rent sportsligt inom svensk ishockey. Skulle man få förfrågan får man verkligen ta sig en funderare, säger Hallam till SVT Sport.

Coachen förklarar för SVT att han ännu inte förfrågan om jobbet. I stället har han en pågående diskussion med Växjö Lakers om en eventuell fortsättning i klubben:

211023 Växjös tränare Sam Hallam under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Växjö den 23 oktober 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

– Vi har pratat en del och vet var vi står, men inga beslut är tagna åt något håll. Jag kan inte säga någonting alls just nu. Vi håller en dialog internt och när vi är redo att gå ut med det kommer vi göra det, säger Sam Hallam.

Sam Hallam har gjort stor succé med Växjö Lakers under sina nio år i klubben. Han tog dem till sitt första SM-guld någonsin säsongen 2014/15 och har fyllt på med två ytterligare bucklor 17/18 och 20/21.

Johan Garpenlövs val

Johan Garpenlöv berättade i går för Sportbladet vem han ville skulle ersätta honom som förbundskapten för Tre Kronor. Och då dök inte Sam Hallams namn upp.

– Någon med erfarenheter från NHL för det är där våra bästa spelare spelar. Det är bra med ingångar där borta, en förbundskapten med kontakter och som förstår vad de går igenom.

– Tommy Albelin, om han är sugen. Ulf Dahlén och Johan Hedberg tror jag skulle passa bra också, sa Garpenlöv.

210425 Växjös tränare Sam Hallam under semifinal tre i SHL mellan Örebro och Växjö den 25 april 2021 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Garpenlövs tid som förbundskapten har hittills inte varit någon skönhetshistoria. Det blev fiasko redan första säsongen med ett tidigt uttåg i VM.

Men 53-åringens sista turnering som huvudansvarig över Tre Kronor kommer vara VM i Finland 2022. En möjlighet för revansch.

LÄS MER: Johan Garpenlövs egen dom – om vem som borde bli Sveriges nästa förbundskapten: ”Om han är sugen så…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!