Johan Garpenlövs egen dom - om vem som borde bli Sveriges nästa förbundskapten: ”Om han är sugen så...”

Johan Garpenlövs egen dom – om vem som borde bli Sveriges nästa förbundskapten: ”Om han är sugen så…”

Johan Garpenlöv lämnar uppdraget som förbundskapten för Tre Kronor efter säsongen. Nu ger han sin önskan om vem som borde ta över efter honom.

I slutet av oktober meddelade det svenska ishockeyförbundet tillsammans med Johan Garpenlöv att de går skilda vägar efter säsongen. Sedan dess har det debatterats om vem som borde ta över till nästa år.

Garpenlövs val

Nu ger Johan Garpenlöv sin syn på saken om vem som borde ersätta som förbundskapten för Tre Kronor.

– Någon med erfarenheter från NHL för det är där våra bästa spelare spelar. Det är bra med ingångar där borta, en förbundskapten med kontakter och som förstår vad de går igenom, säger han till Sportbladet.

Och när han tillbeds att ge några namn väljer han självklart att svara med tränare som är verksamma, eller har varit, inom hockeyn i Nordamerika:

Johan Garpenlöv, Tre Kronor
210419 Sveriges Förbundskapen Johan Garpenlöv under en träning med Sveriges ishockeylandslag den 19 april 2021 i Södertälje. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0098

– Tommy Albelin (bland annat ett förflutet som assisterande coach i New Jersey), om han är sugen. Ulf Dahlén (Dallas Stars) och Johan Hedberg (San José) tror jag skulle passa bra också.

Tre Kronor har precis avslutat höstens spel i Karjala Cup där Johan Garpenlöv gör en av sina sista turneringar som svensk förbundskapten. En bra genomförd turnering från Sverige där man tog tre av tre möjliga segrar.

”Blir inte rik på detta”

Johan Garpenlöv berättar vidare för kvällstidningen att beslutet togs redan i augusti tidigare i år att kliva av jobbet, och att uppdraget är det mest ärofyllda en svensk ishockeytränare kan ha.

– Ekonomiskt så är man inte med och slåss om de bästa tränarna, men sedan är uppdraget det finaste man kan ha. Att vara förbundskapten för Tre Kronor blir man inte rik på, det gör man för att det är ärofyllt, säger han.

Johan Garpenlöv, Tre Kronor
191109 Ishockey Karjala Tournament, Sverige – Ryssland: Johan Garpenlöv, Head Coach, SWE during the ice hockey game in Karjala Cup between Sweden and Russia on November 9, 2019 in Helsinki, Finland. (Tomi Hänninen/Newspix24) © Bildbyrån – COP 211 – SWEDEN ONLY

53-åringen tog över efter Rikard Grönborg inför säsongen 2019/20, och det blev ett riktigt fiasko direkt med ett tidigt uttåg i VM. Garpenlöv hinner dock få möjlighet till revansch då VM i Finland 2022 blir hans sista turnering som svensk förbundskapten.

LÄS MER: Knallen: Färjestad sparkar nu Peter Jakobsson – och ersätter med klubblegendaren(!): ”Jag är tacksam”

Få våra nyhetsbrev!