Salmings hyllningsflagga i Toronto ska flygas till Kiruna

Börje Salmings hyllningsflagga ska halas i Toronto. Nu är det bestämt att den flygs till Lappland för att hissas på nytt hemma i Kiruna.
– Fan vet om det inte är det största som har hänt i hockey-Sverige, säger Kiruna AIF:s vice ordförande Roger Andersson till Sportbladet.

Börje Salming gjorde 16 säsonger i Toronto Maple Leafs innan han avslutade NHL-karriären med en säsong i Detroit Red Wings. Med över 1100 matcher och 750 poäng blev Kiruna-sonen en av de första svenskarna att på allvar etablera sig i världens bästa hockeyliga – och han slutade som en legend.

När han la skridskorna på hyllan fick han en hyllningsflagga upphängd i Torontos gamla arena Maple Leafs Garden samtidigt som han blev invald i Hall of Fame. Men nu ska fanan tas ner – och den ska hem till Kiruna. I december reser en delegation från den kanadensiska klubben till Salmings hemstad för att lämna över hyllningsflaggan som kommer sättas upp i ishallen Matojärvi.
– Fan vet om det inte är det största som har hänt i hockey-Sverige. Matojärvi har plats för 900 åskådade och frågan är inte om det blir fullsatt – utan hur många dagar före, säger Kiruna AIF:S vice ordförande Roger Andersson till Sportbladet.

Det var i just Matojärvi som Börje Salming inledde sin framgångsrika hockeykarriär. Han säger själv att det kommer bli en väldigt speciell tillställning på platsen och i klubben där allting började.
– Det ska bli grymt coolt och häftigt. Det kommer bli riktigt skoj att få komma tillbaka till Matojärvi och se den gamla arenan, säger Salming till Norrbottens Kuriren.

I Kiruna AIF spenderade Börje Salmings sina tre första säsonger innan karriären fortsatte i Brynäs. Klubben konstaterar att hyllningen, som mest troligt kommer äga rum den 3 december i samband med Kiruna AIF:s match mot Malmberget, är en väldigt stor händelse.
– Han är en stor legend i Sverige, och en ännu större legend i Kiruna AIF. Han är stans enda hedersmedborgare, det är väl ett slags betyg på hur stor han är här. Vi har flera spelare som har vunnit VM och så där, men ingen är i närheten av Börje, säger Roger Andersson till Sportbladet.

Gilla Sportbibeln Hockey om du vill ha hockeynyheter, häftiga videos och bilder direkt i ditt Facebook-flöde.