SÅJA! Sverige är klart för JVM-final – vinner klart mot Tjeckien efter målexplosion i tredje perioden

Sverige är klart för final i JVM på hemmaplan.
Juniorkronorna vann semifinalen mot Tjeckien klart – efter en målexplosion i den tredje perioden.

Sverige tog sig vidare till semifinal i JVM på hemmaplan men det satt långt inne. Kvartsfinalen mot Schweiz blev ett stort drama, och det krävdes förlängning för att skilja lagen emot. Väl där klev Axel Sandin-Pelikka fram med sitt första mål för turneringen, och ett avgörande.

Drama inledningsvis

I semifinal ställdes Sverige mot Tjeckien, som skrällde rejält då man slog ut självaste Kanada i kvartsfinalen. Sandin-Pelikka, som avgjorde mot Schweiz, skulle få en nyckelroll även mot Tjeckien. I den andra perioden fastställde stjärnbacken Sveriges vändning med ett skott från blå som letade sig in i mål för 2-1.

240104 Jonathan Lekkerimäki and Axel Sandin-Pellikka of Sweden celebrate the 3-2 goal during the 2024 IIHF World Junior Championship semi final between Sweden and Czech Republic on January 4, 2024 in Gothenburg. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Sveriges glädje blev dock kortvarig, då Tomas Cibulka fick igenom ett skott i powerplay fram till 2-2. Inför matchen hade mycket av snacket handlat om att få hål på Tjeckiens storväxte målvakt Michael Hrabal, som varit strålande hela turneringen igenom. Han stod dock för två rejäla bjudningar vid Sveriges två första mål i matchen, men i den tredje perioden gick han att känna igen, med flera viktiga räddningar inledningsvis.

Klar seger

Men när Sverige fick chansen att spela powerplay drygt fem minuter in i den avgörande perioden så klev Jonathan Lekkerimäki fram med ett stenhårt slagskott som gav Sverige en 3-2-ledning. Och med åtta minuter kvar av matchen kom nästa glädjeexplosion i Scandinavium. I stället för kvitteringspress friställdes Noah Östlund, och fri mot målvakten gjorde han inget misstag.

240104 Players of Sweden celebrate with Jonathan Lekkerimäki after the 3-2 goal during the 2024 IIHF World Junior Championship semi final between Sweden and Czech Republic on January 4, 2024 in Gothenburg. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Sverige fortsatte att trycka på gasen och bara minuten senare gjorde Jonathan Lekkerimäki sitt andra mål för dagen när han påpassligt höll sig framme framför mål.Tjeckien tog tidigt ut målvakten för att jaga reducering, men Hugo Hävelid höll tätt, och Sverige vann till slut matchen med 5-2. Finalen spelas redan i morgon, fredag, med start 19.30, mot antingen Finland eller USA.