Kristine Stavås Skistads jättehån efter Emma Riboms tårar – syrliga passningen får hela Sverige att rasa: ”Ge dig nu!”

Emma Ribom föll i semifinalen av Davos sprint – och var i tårar efteråt.
Då hånades hon, och Sverige, av Kristine Stavås Skistad.
Den syrliga passningen fick svenska skidintresserade att fullständigt rasa.

Kristine Stavås Skistad är Norges nya stjärnåkare på damsidan, och hon många gånger det senaste året varit den enda som kunnat hota det suveräna, svenska sprintlandslaget, där åkare som Jonna Sundling, Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Emma Ribom alla tillhör det absoluta toppskiktet i världen. Och i takt med att Skistad Stavås vunnit allt fler tävlingar, så har rivaliteten blivit än större.

Föll i sista kurvan

I Davos sprint på onsdagen så blev det ännu en gång ett stort drama där Skistad Stavås var inblandad, och den här gången var det Emma Ribom som påverkades. I semifinalen låg Ribom i bra position bakom Linn Svahn, men i den sista kurvan ramlade hon, och det blev därmed ingen finalplats.

– Jag upplever att det är något som gör att jag inte kan stå på benen. Det känns som om jag blir lite påkörd bakifrån och då är det svårt att parera, sa Ribom till SVT efteråt, känslosam och i tårar.

240103 Emma Ribom of Sweden after a women’s sprint semifinal during Tour de Ski on January 3, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

På reprisbilderna var det tydligt att det var Kristine Stavås Skistad som åkte på Riboms skidor. Sverige ville få det till att Stavås Skistad borde diskas, men Fis bedömde det hela som en ”race incident”, alltså något som kan hända och som man får räkna med. Och i finalen åkte sedan Stavås Skistad in en andraplats, bara slagen av Linn Svahn, som vann sin andra raka sprint-tävling i Tour de Ski.

Hånet efter tårarna

Skistad menade efteråt att hon ”är van” med att svenskarna gnäller på henne, men hon slog samtidigt fast att det var tätt, och att hon rimligtvis inte borde varit nära att diskas. Sverige lämnade till slut inte in någon protest mot domslutet, och Ribom menade efteråt att hon inte var arg på Skistad, utan mer på hela incidenten.

– Nej, jag är irriterad på situationen. Det är så mycket vi åker om, inte bara i dag utan en hel tour. Det var en viktig dag för mig och jag var verkligen sugen på att samla många sekunder, sa Ribom.

240103 Kristine Stavås Skistad of Norway on the podium afterwomen’s sprint final during Tour de Ski on January 3, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Men Kristine Stavås Skistad har inte mycket över för svenskarnas ilska. Hon var tydlig med att det är sånt man får räkna med när man åker sprint, och efteråt passade hon dessutom på att håna samtliga svenskar, och deras fundering på att lämna in protest. Skistad hade redan bestämt på förväg att bryta touren efter onsdagens sprint, och på Instagram skickade hon på kvällen en syrlig passning till Ribom och övriga svenskar.

”Hem och träna. Medan svenskarna håller på i juryrummet”‚ skrev hon.

I kommentarsfältet rasade många svenska skidintresserade mot Skistad.

”Men alltså nu får du ge dig. Kan du vara lite jäkla trevlig någon gång?”, skriver en användare.

”En dålig attityd vinner du inga applåder för. Bete dig vuxet och ta ansvar för det du gjorde i spåret”, skriver en annan.

”Det var lite väl drygt då Det syntes på HELA dig när du kom i mål att du visste att du gjort fel! Hela ditt ansikte skrek!”, la en tredje till.