Så ska Börje Salming få den mäktigaste hyllningen i Toronto – ikonerna avslöjar nu hemliga planerna

Börje Salming är på väg till Kanada i veckan.
Då kan hockeyikonen förvänta sig massiva hyllningar i gamla hemstaden Toronto.
Ikonerna Brendan Shanahan och Lanny McDonald avslöjar nu hemliga planerna för svensken, rapporterar SportExpressen.

Nyligen tog Börje Salming och frun Pia Salming beslutet att åka till Kanada för kommande Hockey Hall of Fame-ceremonin i Toronto. Förutom att det är en oerhört speciell helg för 71-åringen i gamla hemstaden så är planen också att ta med sig bromsmedicin hem till Sverige.

Börje till Kanada

Ända sedan beskedet kom att Salming drabbats av nervsjukdomen ALS så har hela Toronto hållit tummarna för sin favoritsvensk och Maple Leafs-legendar. Nu gör sig både fansen och NHL-laget redo att ge sin stora kärlek till mannen som de fortfarande kallar för ”The King”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan avslöjar nu att klubben planerar för att hylla Salming stort i helgen som kommer. Men de hemliga planerna hänger också på en skör tråd och det avgörs helt och hållet om hur 71-åringen mår.
– Vi planerar så mycket som vi kan, men samtidigt vet vi att i slutändan blir det en fråga för den dagen: Hur mår Börje då, och vad vill och kan han vara med på? Så jag kan inte vara så detaljerad, för det är upp till Börje, säger Shanahan till SportExpressen.

Mäktiga hyllningar

NHL-laget kommer tillsammans med Hockey Hall of Fame-organisationen att ge svenske ikonen en mäktig och oerhört välförtjänt hyllning för att visa sitt stora stöd under den tuffa tiden samt tacka för allt han gjort för hockeyn i Toronto. Maple Leafs har hemmamatcher mot Pittsburgh Penguins på fredagen och Vancouver Canucks på lördagen.
– Till fredagsmatchen jobbar vi tillsammans med Hockey Hall of Fame, och då kommer de introducera några tidigare invalda medlemmar, och även de som valts in nu i år. Så jag tror att han kommer vara där på Hall of fame-evenemanget om hälsan tillåter. Sen skulle vi i Leafs gärna göra något på lördagen specifikt för Börje, men vi får som sagt se vad som funkar. Det blir upp till familjen. Men vi kommer kontakt med dem när de väl är här, så tar vi det därifrån, säger Shanahan i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
151109 Ishockey, NHL, Hall of Fame: Borje Salming hugs Larry Tanenbaum during The Ice Hockey Hall of Fame induction ceremony 09 November 2015 in Toronto, Canada. Foto: Kevin Sousa / BILDBYRÅN

Salmings tidigare lagkamrat Lanny McDonald, som numera är ordförande i Hockey Hall of Fame, avslöjar också att planen är att svensken ska hyllas i samband med matchen på fredag. Sedan hoppas han också att Börje kan vara med på invalsceremonin på måndag kväll när svenskarna Daniel Alfredsson, Henrik Sedin och Daniel Sedin får sina platser i Hall of Fame.
– Det blir alldeles säkert väldigt känslosamt. Och att han kan ta med sig hela sin familj för det här, det är otroligt, säger McDonald till kvällstidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

LÄS MER: Börje Salming lämnar landet – nya avgörande beskedet för ALS-sjuke hockeyikonen: ”Det är på den nivån”

LÄS MER: Första bilden på Börje Salming i nya tv-serien om hockeyikonen – och folkkära svensken får stor roll