Roger Rönnbergs stora kritik i SVT – efter omtalade bilderna i hockey-VM: ”Kan man ju se på Idol i stället!”

Ett bortdömt mål för Finland.
Då rasade Roger Rönnberg mot domarna.
– Vill man se domare som konfererar kan man ju se på Idol eller liknande, säger Frölunda-tränaren i SVT.

Hockey-VM blev en kall historia ur svensk synvinkel, då man åkte ut redan i gruppspelet efter förluster mot Danmark, Belarus och Tjeckien efter full tid, men även Ryssland på straffar. Men trots att det inte blev något slutspel så hann Tre Kronor vara med om en rejält omtalad domarsituation.

Stora kritiken

I matchen mot Storbritannien så hamnade Sverige nämligen i underläge redan i första perioden, efter att Viktor Fasth blivit rejält pååkt av en brittisk spelare samtidigt som pucken passerade mållinjen. När målet godkändes så hade domarna en lång, lång överläggning kring vad som egentligen skulle dömas – och en liknande konferens hade domarna även i kvartsfinalen mellan Finland och Tjeckien, vilket nu lett till stora diskussioner.

210601 Tony Sund , Anton Lundell , goalkeeper Jussi Olkinuora and Oliwer Kaski of Finland celebrate after the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Canada and Finland on June 1, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

1–0-målet i matchen kom i den andra perioden, men redan i den första perioden var Finland nära ledningsmålet – men det tog då hela sex minuter(!) för domarna att komma fram till att det skulle underkännas, vilket ledde till kritik i SVT:s studio.

– Här hinner man ju somna. Vill man se domare som konfererar kan man ju se på Idol eller liknande, säger Frölunda-tränaren Roger Rönnberg, som är expert under VM, i SVT.

I semifinal

På isen menade domarna att det i stort sett var omöjligt att bedöma huruvida pucken var inne eller inte – men man hittade inga bevis på att den faktiskt passerat mållinjen, vilket låg till grund till beslutet.

– Vi kollade på 15 vinklar, men kunde inte se att pucken var i mål på någon av dem, sa domarna på isen.

210414 Frölundas tränare Roger Rönnberg på presskonferensen efter kvartsfinal fyra i SHL mellan Frölunda och Rögle den 14 april 2021 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Finland kunde dock ta sig vidare till semifinal efter att ha vunnit matchen med 1-0. Jere Innala gjorde alltså matchens enda mål i den andra perioden, och stor hjälte blev således målvakten Jussi Olkinuora, som höll nollan och räddade samtliga 28 skott han fick emot sig.

För Finland väntar nu Tyskland – som något överraskande slog Schweiz i kvarten – i semifinalen. I den andra matchen ställs Kanada, som slog ut Ryssland i kvartsfinalen, mot USA.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */