Roger Rönnbergs brutalt ärliga ord – därför nobbade Frölunda stjärnan Loui Eriksson: ”Är inte svårare än så”

Loui Eriksson ville till Frölunda.
Nu avslöjar Roger Rönnberg varför Frölunda nobbade.
– Det är tråkigt. Han är grymt användbar, säger tränaren.

Loui Eriksson har några riktigt tuffa år bakom sig i Nordamerika. Han var utskrattad och hånad för sitt dyra kontrakt i Vancouver Canucks, där han mot slutet mest fick befinna sig på läktaren. Förra säsongen spelade Eriksson för Arizona Coyotes, där han fortsatt hade svårt att få det att lossna.

Därför nobbades han

Till kommande säsong står Eriksson helt utan kontrakt, och under sommaren kom rykten om att det skulle kunna bli Frölunda, då han dessutom är bosatt i Göteborg. Men Frölunda var tydliga med att det inte skulle bli någon överenskommelse, och vad som väntar för Loui Eriksson härnäst är därmed fortfarande oklart.

190508 Loui Eriksson of Sweden after a practice session ahead of the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 8, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Men varför valde Frölunda att tacka nej egentligen? Den frågan fick Roger Rönnberg av GP, och svaret blev utförligt.

– Det är ett professionellt beslut, det är inte svårare än så. Loui är en grym spelare. Han hade hjälpt oss massor. Han är jättejätteduktig. Samtidigt hade vi redan valt en annan väg med Anthony Greco – och truppen var nästan satt. Vi hade gjort en analys att vi skulle gå på två extrema målskyttar i Jere Innala och Anthony Greco. Vi har haft ett bra spel de tre senaste åren, men vi har haft för dålig effektivitet och gjort för få mål. Loui kan göra mål också, det är inte det … för mig är han en nästan komplett spelare. Han kan spela boxplay, han kan spela en ganska hård roll i powerplay, en insidesforward. Där har vi den typen av spelare i truppen, så det är ett rent professionellt beslut – och det kom lite sent för att vi skulle hinna reagera på det, säger Rönnberg.

Han fortsätter:

– Hade det kommit lite tidigare, hade vi vetat om att han verkligen ville hem, så kanske vi hade klarat av att agera på det. Men vi hade så få platser det här året. Och dessutom med Johan Sundströms kontraktssituation … det hänger ihop. Och det är tråkigt, jag har haft Loui i landslaget några gånger och han är grymt användbar, säger han.

”Annars blir det inte bra”

Johan Sundström, som Rönnberg talar om, har en lön på 300 000 kronor i månaden men står just nu utanför Frölundas trupp. Han tränar inte med laget, men får fortfarande lön, så länge han inte hittar en ny klubb. Huruvida det påverkat Loui Erikssons vara eller inte vara i Frölunda kan Rönnberg inte svara på.

– Vet ej. Det är sportcheferna Fredrik Sjöström och Andreas West som sköter det här. Men chansen hade definitivt ökat i alla fall. Det skulle jag tro, säger Roger Rönnberg.

210411 Frölundas tränare Roger Rönnberg under kvartsfinal två i SHL mellan Rögle och Frölunda den 11 april 2021 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Rönnberg menar dessutom att han inte är säker på att han hade kunnat ge Loui Eriksson den rollen han behöver.

– Vi ser Liam Dower Nilsson, Joel Ratkovic Berndtsson och Otto Stenberg som framtidslirare. Det gäller att ha en roll till en spelare – och inte bara samla på sig spelare och inte ha roller där de får växa. En Loui Eriksson i SHL måste få en topproll – och då måste du ha den rollen till honom. För annars blir det inte bra.

LÄS MER: Victor Hedmans oförglömliga gest mot barnen – dök plötsligt upp i full utrustning: ”Massor av leenden”