Profilernas krav – efter skräcksiffrorna i svensk hockey

Profilernas krav – efter skräcksiffrorna i svensk hockey

Juniorserien J20 SuperElit drabbades av sex hjärnskakningar på tio dagar.
Det får hockeyprofilerna Niclas Wallin och Sanny Lindström att reagera starkt – och kräva en förändring.
– Det är jättebeklämmande, säger Lindström till Sportbibeln.

Under en tiodagarsperiod skakades Sveriges högsta juniorserie J20 SuperElit av sex bekräftade hjärnskakningar varav två ledde till avstängningar. Dessutom rapporterades det om två ytterligare, men obekräftade, hjärnskakningar i Skellefteå, skriver Hockeymagasinet..

Omskakande siffror

Malmö Redhawks åkte på två hjärnskakningar på tre matcher under förra veckan.
– Det är absoluta inte bra. Det är jättetråkigt, sa Malmös J20-tränare Anton Blomqvist tidigare till Sportbibeln .

Bildkälla: Youtube/Hockeymagasinet

Ledar- och spelarutvecklaren Anders Lundberg på Svenska ishockeyförbundet är också han djupt oroad över siffrorna. Han, och Blomqvist, konstaterar att den senaste tidens många hjärnskakningar kan avspeglas på tempot i ligan.

Samtidigt menar Lundberg att spelarna inte ser konsekvenserna av att sätta in dessa typer av tacklingar.
– Jag har sett de flesta av de här hjärnskakningstacklingarna senaste veckan och de flesta är såna tacklingar där jag inte ser syftet att dela ut den överhuvudtaget, förutom att sätta stopp i spelet, konstaterar Lundberg.

Genom åren har mängder av hockeyspelare tvingats lägga ner sina karriärer på grund av symptom efter hjärnskakningarna. I många fall har det gett men för livet. En av dem som reagerar starkt på de många huvudskadorna i J20 SuperElit är det förre NHL-proffset Niclas Wallin.

Lindström: ”Jättebeklämmande”

För Sportbibeln berättar Wallin, som även han fick lägga av på grund av en hjärnskakning, att ansvaret är stort hos puckföraren.

Siffrorna är enligt Wallin upprörande.
– Det är skrämmande att det är så givetvis. Siffran är hög och alarmerande. Det är väldigt viktigt att man börjar få svar på den här forskningen som görs men jag vet inte hur långt de har kommit i det. säger Wallin till Sportbibeln.
– Det förekommer hjärnskakningar, men sen är det ett jäkla ansvar på hur vi tränar som hockeyspelare. Tränas nackmuskler? Är vi förberedda på sådana här smällar? Det är allvarliga grejer.

Hockeyexperten Sanny Lindström har länge förespråkat att diskussionen och utbildningen kring huvudskador måste få ta större plats.

Efter flera smällar mot huvudet fick han lägga av med ishockeyn och han konstaterar att det krävs åtgärder snarast.
– Det är ju såklart jättebeklämmande. Det är något man måste ta tag i i svensk hockey. Jag har tjatat om det i många år och jag tycker vi har kommit en lång lång väg i SHL och delvis i Hockeyallsvenskan. Men ju längre ner du kommer ju mindre respekt är det. Där måste man våga ta diskussionen, säger Lindström till Sportbibeln.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har tagit ett intiativ till ett möte för att göra hockeyn till en säkrare sport.
Mötet hålls om några veckor där bland annat sportchefer från de olika ligorna kommer delta för att diskutera hur man ska gå till väga för att bland annat förhindra de många huvudskadorna inom hockeyn.

”Det är helt orimligt”

Att det finns ett stort ledaransvar gällande de många farliga tacklingarna och hjärnskakningarna är Wallin och Lindström överens om.

Bildkälla: Youtube/Hockeymagasinet

Sanny Lindström menar även att ledare måste ta sitt ansvar efter huvudskadan, och framför allt låta spelaren vila tills denne är 100 procent redo.
– Det är ett jättestort ledaransvar i alla åldrar och serier. Dels när du delar ut en smäll, att du får lära dig vad som är rätt och fel. Hur man tar emot en tackling är också jätteviktigt att prata om, säger han till Sportbibeln och fortsätter:
– Jag har sett för många fall där man släpper ur spelarna alldeles för tidigt och spelar efter fem-sex dagar vilket är helt orimligt. Man tar inget ansvar som ledare och då är man direkt okunnig. Förstår man inte det då har du fått fel utbildning eller inte är behörig tränare. Det är en jätteviktigt grej. Förbundet måste utbilda ledarna i de här frågorna och ta dit experter på området för att prata om det här.

Dela för att säga vad du tycker om det här!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/bDbFbO-I6Cm4wRBPwhPvdc7o2f9q6O8Z7iQAiU6GWGTSuOgX0cs6OXx6lA7B8Hnx?autoplay=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Brutala huvudtacklingen i svenska juniorligan: ”Hade svårt att känna sina fötter”

Skräcksiffrorna som skakar svensk hockey: ”De tänker inte på konsekvenserna”