Per Ledins krav på SHL – efter nya skräcksiffrorna: ”Det skulle göra stor skillnad”

Huvudtacklingarna har varit ett hett debatterat ämne de senaste åren.
Nu vill Per Ledin att SHL agerar.
Det genom att gå över till mindre rinkar som i NHL.

Huvudtacklingar och hjärnskakningar har avlöst varandra i svensk hockey. I både SHL och på lägre nivåer har det länge debatterats huruvida man ska få bukt på problemet.

Många hjärnskakningar

På juniornivå drabbades den högsta serien J20 SuperElit av sex hjärnskakningar på tio dagar. En av dem som reagerade starkt på det var experten tillika förre hockeyspelaren Sanny Lindström.

Foto: Bildbyrån

Lindström konstaterade att det ligger ett stort ansvar i hur spelare tränas och utbildas.
– Det är något man måste ta tag i i svensk hockey. Jag har tjatat om det i många år och jag tycker vi har kommit en lång lång väg i SHL och delvis i Hockeyallsvenskan. Men ju längre ner du kommer ju mindre respekt är det. Där måste man våga ta diskussionen, sa Lindström då till Sportbibeln.

Nya skräcksiffrorna

Nu kommer nya skräcksiffror kring antalet huvudtacklingar. Sportbladets granskning visar att det de senaste fem åren har förekommit 341 huvudtackling i svensk elithockey.

Likt de experter och tränare Sportbibeln tidigare pratat med säger bland annat Bert Robertsson till tidningen att farten är en av faktorerna som bidragit till den höga siffran,
Den har, med nya regler och ett nytt förhållningssätt i utbildning av spelare, ökat markant vilket medför kortare reaktionstider, fler okontrollerade incidenter, med mindre ”spelintelligenta” spelare, säger Robertsson till Sportbladet.

Färjestads Johan Ryno grinar illa efter en huvudskada under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Djurgården den 3 december 2016 i Karlstad. Foto: Anna-Lena Bergqvist/Bildbyrån

En av dem som engagerat sig inom svensk hockey i allmänhet, bland annat gällande språket på isen, är Per Ledin,

I onsdags gjorde han säsongsdebut i Hockeytvåan i moderklubben Brooklyn Tigers där det blev stor succé med fyra poäng varav ett mål.

Ledins krav: Mindre rink i SHL

Ledin konstaterar att spelet måste förändras för att få bukt på huvudtacklingarna. Men inte gällande att sänka farten.

Per Ledin. Foto: Bildbyrån

Hockeyprofilen vill att SHL går över till NHL-storlek på rinken vilket skulle göra stor skillnad, menar Ledin.
– Det är på ytan mitt på isen som de farliga tacklingarna sker. I NHL chippar spelarna mest ut pucken längst sargen. Jag tror det skulle göra stor skillnad på antalet farliga tacklingar. Sedan får vi ned farten också på isen. Finns inte lika mycket is att få upp accelerationen på, säger Ledin till Sportbladet.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/IzQ-0bTn4rc4L-iwmkCmLkksYYXjgCC_Q30pMfVgCCEB5VOZFEmwPt3T7qlbH-IQ?loop=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Nu testas nya regeln – som kan revolutionera dagens hockey totalt

Elias Petterssons nya HELGALNA show i natt: ”Det är helt sjukt!”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);