Patrik Sundström utser Sveriges bästa hockeyspelare någonsin och nobbar Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin

Han är en sann svensk hockeyhjälte.
När Patrik Sundström får chansen att utse svensk hockeys största så är ett namn givet.
Och då nobbar han alltså storheter som Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström.

När man ska rangordna de allra bästa NHL-svenskarna genom tiderna så är det många som glömmer bort en sådan som Patrik Sundström. Han var under många år ett aktat namn i världens bästa hockeyliga.

Sundströms karriär

Han slog igenom i Björklöven på svensk mark och tog sedan steget över till Nordamerika 1982. Sundström slog igenom direkt med 23 mål och totalt 46 poäng under rookiesäsongen för Vancouver Canucks.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Patrik Sundström, hockey
891020 Ishockey, NHL, New Jersey Devils – Vancouver Canucks: Patrik Sundström, Devils. © Bildbyrån – 13290

Säsongen efter blev ännu bättre med hela 91 poäng på 78 matcher i NHL. Sammanlagt gjorde Patrik Sundström hela 588 poäng på 679 grunderiematcher i NHL för Canucks och New Jersey Devils.

Bästa någonsin

Men mest ihågkommen är han så klart för den slutspelsmatchen han slog det mäktiga rekordet med hela åtta poäng i en och samma match. Ett rekord som ingen har slagit sedan dess, även om Mario Lemieux har tangerat det, och som Sundström klassar som sitt allra bästa hockeyminne från karriären.
– Det måste ju vara när jag slog NHL-rekord med åtta poäng i en slutspelsmatch. Vi mötte Washington och brorsan Peter (Sundström) spelade i deras lag. Men vi hann inte snacka så mycket efteråt; det var ju slutspel och man fokuserade ju snabbt på nästa match, erkänner han i en gammal intervju med Sportmagasinet 2006.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström, hockey
160125 Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström poserar med sina pokaler för Hederspriset under Idrottsgalan den 25 januari 2016 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87142

I samma intervju får Patrik Sundström den ärofyllda uppgiften att utse Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Då förvånar han många genom att helt nobba storheter som Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin.

LÄS MER: Christer Abris utser Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna och nobbar Nicklas Lidström: ”Svensk hockeys Mercedes”

Istället väljer han ett betydligt äldre namn och en sann svensk legendar som etta på listan.
– För de flesta i min generation måste det vara Börje Salming. Han var banbrytande i NHL och är stor än i dag, säger han om den numera bortgångne ikonen.

Vem tycker du är Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev