Christer Abris utser Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna och nobbar Nicklas Lidström: ”Svensk hockeys Mercedes”

Han är en av svensk hockeys skönaste profiler.
Christer ”Abris” Abrahamsson kommer för alltid bli ihågkommen.
När legendaren själv får utse Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna är han säker på sin sak.

Inom Leksand ses Christer Abrahamsson som en stor ikon i klubbens historia. Han blev ”Abris” med hela hockey-Sverige och bärgade tre SM-guld i den blåvita tröjan.

Legendaren Abris

Målvaktslegendaren skulle också bli Leksand trogen och spelade aldrig för någon annan svensk klubb efter flytten till Dalarna 1964. Den hetlevrade burväktaren skulle dock pröva lyckan i det brutala WHA, en alternativ liga till NHL, där det blev spel i New England Whalers.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Christer Abrahamsson, hockey
010222 Ishockey, Elitserien, AIK – Leksand: Christer Abrahamsson, tränare Leksand. © Bildbyrån – Dig Kamera

Vid sidan av sina insatser på isen blev Abris även rikskänd som en riktig citatgubbe och bjöd på några helt klassiska uttalanden. Eller vad sägs om: ”Då sa jag till domaren på ren svenska: Go home”, ”Vi går ut och värmer upp i rektangulära cirklar” och ”Kom igen grabbar, dom har också en dålig målvakt”.

Nobbar Lidström

När han själv får blicka tillbaka på hockeykarriären är det svårt att utse det allra bästa minnet från tiden mellan stolparna.
– Svårt. Vårt SM-guld med Leksand 1969 var klubbens första. Men det var stort att som utlänning bli säsongens MVP i New York England Whalers 1975, berättar han i en gammal intervju med Sportmagasinet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, hockey
090930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 85532

Abris får dessutom den stora äran att utse Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Och då är det betydligt lättare att välja, även om han tvingas nobba både Nicklas Lidström och Mats Sundin.
– Börje (Salming) kanske… Nja, men jag måste nog säga ”Foppa” (Peter Forsberg). Han är svensk hockeys Mercedes; det finns inga fel någonstans. Han har inga svagheter. Jag mötte honom som tränare och det fanns inget att göra åt honom. Killen hade allt, säger han i intervjun.

LÄS MER: Klubbikonen Christer Abris säger nu vad han egentligen tycker om dagens Leksand: ”För mycket handväska”

Peter Forsberg är ett mycket bra val och Abrahamsson har alltid varit full av beundran för ikonen som vann dubbla Stanley Cup-titlar, dubbla OS-guld och dubbla VM-guld. Annars har Abris inte mycket övers för svensk hockey nuförtiden.
– Hockeyn går ju framåt, men jag tycker domarna saknar känsla. Jag vill också ha bort hakningar och skit, men utvisningarna i dag är rena lotteriet. Det måste vara enormt frustrerande för spelare och tränare, erkänner han.

Vem tycker du är Sveriges främsta hockeyspelare någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev