Patric Hörnqvist återvänder till svensk hockey – profilens nya jobb efter 1 000 matcher i NHL: ”Han ville bidra”

Nästan 1 000 NHL-matcher och två Stanley Cup-titlar.
Nu får Djurgården förstärkning av Patric Hörnqvist.
– Vi är superglada över att få in ”Bengan”, säger sportchefen K-G Stoppel.

Patric Hörnqvist gjorde NHL-debut i oktober 2018, och det var bara början på det som skulle bli en alldeles sagolik karriär. Totalt blev det över 900 matcher, plus ytterligare 109 stycken i slutspelet, samt 543 poäng och hela två Stanley Cup-titlar.

Nya jobbet i svensk hockey

Patric Hörnqvist var en nyckelkugge i det Pittsburgh Penguins som för några år sedan var så framgångsrika. Han gjorde kanske inte lika mycket poäng som lagkamraterna Crosby och Malkin, men med sin vinnarskalle och kämparmentalitet blev han en publikfavorit och en älskad lagkamrat. Slutet av karriären innebar dock ett par hjärnskakningar, vilket till slut ledde till att ”Bengan” i våras meddelade att han lägger av.

170611 Pittsburgh Penguins Patric Hörnqvist lifts the Stanley Cup after Stanley Cup Final 6 between Nashville Predators and Pittsburgh Penguins on June 11, 2017 in Nashville. Foto: Vincent Pugliese / BILDBYRÅN

Vad Hörnqvist ska syssla med framöver har varit oklart – men nu har han fått en helt ny roll inom svensk hockey. Djurgården meddelade nämligen på tisdagen att Hörnqvist får en plats i föreningens sportsliga ”advisory board”.

– Vi är superglada över att få in ”Bengan”, som är en stark person och kravställare. Han har en bred erfarenhet och god kunskap i hur Djurgården varit och kanske ännu mera var vi befinner oss idag. Det känns väldigt bra att få in Patric för att följa verksamheten och bidra kring hur vi bygger framtidens utveckling för spelare och organisation, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel.

LÄS MER: När en 10-årig Peter Forsberg kom hem otröstlig efter en match – och chockade pappan med erkännandet

“Ville gärna bidra”

Sedan tidigare sitter profiler som Tommy Boustedt och Jacob Josefson i gruppen.

– Vi hade en dialog med Patric för en tid sedan när beskedet kom att han skulle avsluta karriären, lite för att stämma av hur vardagen skulle se ut. När det sen stod klart att han kommer att bo hemma i Sverige och i Stockholm ställde jag naturligtvis frågan om han ville bidra. Det ville han väldigt gärna, säger Stoppel.

Patric Hörnqvist, Tre Kronor
190516 Patric Hörnqvist of Sweden during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship game between Sweden and Austria on May 16, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87945

Djurgården storsatsar återigen för att ta sig tillbaka till SHL. Förra året föll man i den hockeyallsvenska finalen mot Modo, som i stället fick fira avancemang till den högsta serien. Enligt experterna är Djurgården i år, tillsammans med framför allt Brynäs, på nytt favorit att ta sig tillbaka till svensk hockeys absoluta finrum.

LÄS MER: SHL-stjärnan Linus Omarks jättekritik – rasar mot rivalens värvning och slår nu fast: ”Det är skitsnack”