Överraskningen: Frölundas sluga kupp officiell – värvar SHL-rivalens klubbikon(!)

Överraskningen: Frölundas sluga kupp officiell – värvar SHL-rivalens klubbikon(!)

Frölundas har varit på jakt efter ny assisterande tränare.
Nu har man hittat rätt – och värvar rivallaget Luleås klubbikon Anders Burström.
– När vi träffade Anders klickade det, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström i ett uttalande.

Efter bara en säsong i Frölunda meddelade assisterande tränaren Viktor Stråhle oväntat nog att han lämnar klubben. Istället valde 30-åringen att flytta till Brynäs och bli nya tränaren Peter Anderssons högra hand.

Frölunda värvar

Sedan dess har Frölunda jagat ersättare som Roger Rönnbergs assisterande tränare. Och nu är den tränarjakten inför kommande säsongen över.

Anders Burström, Luleå
100916 Ishockey, Elitserien, Luleå: Anders Burström. © Bildbyrån – 85734

I dag står det klart att det blir ett välbekant ansikte som kliver in i båset hos Frölunda. Även om han är en klubbikon hos SHL-rivalen Luleå.

”Stor anledning”

Frölunda har i dag gjort klart med 44-årige Anders Burström som ny assisterande tränare. Burström var lagkapten för Luleå när just Rönnberg var huvudtränare där.

Han har dessutom spelat ihop med Kristofer Näslund i Luleå, som i förra veckan skrev på nytt kontrakt med Frölunda.
– Det är en stor anledning till att jag hamnade i Frölunda. Vi känner varandra väl och det är en fördel, säger nya Frölundatränaren Burström till klubbens officiella webbplats.

764 SHL-matcher

Anders Burström har spelat hela 764 matcher i SHL för Luleå och Södertälje. Men framförallt har moderklubben Luleå varit hans hem med så mycket som 15 säsonger för LHF, varav de sista fyra säsongerna som lagkapten.

Anders Burström, Luleå
181228 Anders Burström väljs in som ”LHF Hero” inför ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Timrå den 28 december 2018 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / Cop 159

44-åringen var även med och vann SM-guld med Luleå 1996. Nu ska han ta med sig all sin erfarenhet till Göteborg.
– Jag förstår elithockey efter många år som elitspelare och tränare. Och för mig är det viktigt att se och förstå människan. Det mentala är viktigt för att få ut den fulla potentialen hos varje spelare, säger han om sina styrkor.

Finalslog Frölunda

Efter att spelarkarriären tagit slut så har Burström varit assisterande tränare hos Luleå under tre säsonger 2014-2017. Men han har inte tränat något elitlag sedan 2017, när han var Petter Lasu Nilssons högra hand i Luleå.
– Vi har fått in många ansökningar och pratat med många spännande kandidater. När vi träffade Anders klickade det. Han är noggrann, driven och har stått i ett SHL-bås förut. Han känner Roger (Rönnberg) och Kristofer (Näslund) sedan tidigare och han gillar att jobba i team, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström om nya tränaren i pressmeddelandet.

Och om ni undrar vilka Burström och Luleå slog i SM-finalserien 1996? Så var det just Frölunda man snuvade på SM-guldet den gången.

LÄS MER: Prestigevärvningen: NHL-svensken lämnar Nordamerika för SHL-klubben – skriver långtidskontrakt