Så fick SHL-ikonen Espen Knutsen sitt legendariska smeknamn ”Schampo”

Han är än i dag ihågkommen som en ikon i Djurgården.
Men hur fick egentligen Espen Knutsen sitt legendariska smeknamn?
Nu berättar norrmannen själv om varför han kallades för ”Schampo”.

Det var i slutet på 80-talet som Espen Knutsen slog igenom fullständigt som ett underbarn i Norge. Han öste in poäng för moderklubben Vålerenga och efter otroliga 59 poäng på 38 matcher flyttade 22-åringen till Sverige.

Dif-ikonen Knutsen

Norrmannen kom till Djurgården och skulle komma att spela hela tre vändor för Dif och bli en riktig publikfavorit. Det blev otroliga 209 poäng på 210 matcher för Djurgården och SM-guldet 2000 var den absoluta höjdpunkten.

Espen Knutsen, Djurgården
000413 Ishockey, Slutspel, Final, Djurgården – Modo: Matchen lirare Espen Knutsen, Djurgården jublar efter sitt första och Djurgårdens 15:e SM-guld © Bildbyrån – Dig Kamera

Knutsen prövade även på spel i NHL och gjorde sammanlagt fem säsonger i världens bästa hockeyliga. Totalt blev det 111 poäng och 207 matcher för NHL-lagen Anaheim Ducks och Columbus Blue Jackets.

Skrev NHL-historia

Än i dag är han den ende norrmannen att spela i NHL:s årliga All Star-match. Men två gånger om i karriären har han också lämnat NHL för att återvända till favoritlaget Djurgården igen.

Espen Knutsen, Djurgården
971111 Ishockey Espen Knutsen, Anaheim Mighty Ducks, © Bildbyrån

Varför det blev just hockey för norrmannen kan han tacka sin far för.
– Han var involverad i hockeyn här i Vålerengen och tog in mig i klubben. Pappa spelade kanske lite hockey som grabb han med, men det var nog mera bandy för hans del. Bandyn är en betydligt mindre sport än hockeyn här i Norge, berättar Knutsen i en intervju med Hockeysverige.

Kallas ”Schampo”

Under hela hockeykarriären kallades Espen Knutsen märkligt nog för ”Schampo”. Många trodde att det berodde på hans blonda, svallande kalufs men det ikoniska smeknamnet kommer faktiskt från något helt annat.

Espen Knutsen, Djurgården
Espen Knutsen, Djurgården. FOTO: Twitter.

Och även här kan han tacka farsan…
– Det stämmer. Pappa kallades för ”Tvålen” eftersom han var frisör och genom det fick jag smeknamnet ”Schampo”, helt enkelt, säger han till hockeysajten.

När Espen ”Schampo” Knutsen får sammanfatta sina bästa minnen från tiden i Djurgården så minns han med värme tillbaka till supportrarna.
– Det jag tänker på direkt är derbymatcherna mot AIK. Vilken stämning! Helt underbara matcher att få spela och kanske mina roligaste matcher under hela min karriär. Sedan har jag alltid haft ett stort hjärta för Djurgården och alla fansen som stöttat mig och laget genom åren, säger han i intervjun.

LÄS MER: Ronaldinhos alldeles egna smeknamn på Henke Larsson är den absolut största hyllningen till svensken