Oväntade uppgifter: Stor oro i Vancouver Canucks – fruktar nu avgörande beslut kring Elias Pettersson

Ett offer sheet har redan skakat NHL.
Nu fruktar Vancouver Canucks för ett anbud på Elias Pettersson.
– De är oroliga, säger journalisten Elliotte Friedman.

Det händer inte särskilt ofta i NHL, men när det väl sker så skakar det chockvågor över hela ligan. Det kallas ”offer sheet” och anses vara väldigt fientligt och fult, och går ut på att klubbar erbjuder kontrakt till spelare som annars är ”restricted free agent”, och därmed egentligen inte får prata med andra klubbar.

Chockflytten

Men när ett lag erbjuder ett offer sheet, alltså ett kontraksförslag, på ett annat lags spelare så måste den klubben i fråga matcha kontraktet – annars får spelaren skriva på för den andra klubben. Det hände tidigare under sommaren, då Carolina Hurricanes kom med ett plötsligt offer sheet på Montreal Canadiens finske talang Jesper Kotkaniemi.

210811 Elias Pettersson poses for a portrait during a press meet with the Swedish national ice hockey team on August 11, 2021 in Stockholm. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Canadiens kunde inte matcha kontraktet, och Kotkaniemi bytte således klubb, och som kompensation fick Montreal ett första- och tredjeval i nästa års draft. Offer sheets är som sagt sällsynta i NHL, men blir allt vanligare. Det har fått många klubbar i NHL att frukta för sina restricted free agents – och en av ligans allra hetaste sådana är Elias Pettersson.

Canucks oroliga

Svensken har fortfarande inte skrivit på något nytt kontrakt med Canucks, men förhandlingar pågår – och nu kommer uppgifter om att Vancouver fruktar att ett offer sheet kan komma från någon klubb i NHL. Enligt ansedda journalisten Elliotte Friedman är Canucks ”oroliga”.

– När de såg vad som hände med Kotkaniemi började de fundera: ”Uh oh, kan det här hända med oss? Med Pettersson”, säger han, enligt Sports Illustrated.

Elias Pettersson, Vancouver Canucks
181218 Elias Pettersson of Vancouver Canucks during the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

För att säkra Elias Pettersson via ett offer sheet skulle det troligtvis behöva komma ett erbjudande kring 9-10 miljoner dollar per säsong, vilket i sådana fall skulle kräva två förstaval, ett andraval och ett tredjeval i nästa års draft, vilket få klubbar har möjlighet till just nu. Elias Pettersson och hans agenter har sagt att diskussioner med Canucks pågår, men att ett nytt kontrakt kan dröja.

LÄS MER: Hela hockeyvärlden garvar nu åt helsköna detaljen – när Lundqvist plötsligt dyker upp i tv: ”Det bästa är…”

Få våra nyhetsbrev!