Oväntade supporterilskan mot Brynäs fina hyllning till Börje Salming – sågar nu beslutet: "Stort övertramp"

Oväntade supporterilskan mot Brynäs fina hyllning till Börje Salming – sågar nu beslutet: ”Stort övertramp”

Brynäs ska ge Börje Salming den ultimata hyllningen.
Men beslutet väcker också en stor kritik från supporterhåll.
”Ett stort övertramp av Brynäs”, skriver supportern Viktor Alner i en krönika på SvenskaFans.

Bortgångne Börje Salming ska uppmärksammas och hedras stort under Brynäs hyllningsmatch ”Game for Börje” den 11 februari i hemmaarenan Monitor ERP arena. I dag kom Brynäs med nytt besked att Börje även ska förevigas med en vepa av tröjnumret 17 som hissas till taket.

Börjes hyllning

Den fina gesten till ikonen har hyllats av de flesta men även väckt starkare reaktioner än så. Inom Brynäs supporterled har det väckts en oväntad ilska mot gesten som klubben själva kallar för ”den ultimata hyllningen”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Brynäs
221126 Monitor ERP Arena under en hyllning av Börje Salming inför ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och HV71 den 26 november 2022 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0090

Anledningen till supporterkritiken mot Brynäs hyllning till Salming grundar sig att legendaren bara spelade tre säsonger i klubben. När han sedan vände hem till sig efter åren i Nordamerika så blev det istället spel i AIK.

LÄS MER: Brynäs ger den ultimata hyllningen till Börje Salming – förevigar nu ikonen i hemmaarenan: ”En stor förebild”

Kritik mot Brynäs

Nu vädrar supportern Viktor Alner sin stora besvikelse mot Brynäs agerande i en mycket kritisk krönika på SvenskaFans.
”Beslutet om att förändra kriterierna kring veporna borde ha skett inom ramen för ett årsmöte. Medlemmarna borde ha fått sagt sitt i frågan och inte blivit helt överkörda av styrelsen. I det här fallet är det uppenbart att styrelsen fattade ett beslut styrt av känslomässiga argument istället för konsekvenstänk och sakkunnighet. Det är amatörmässigt skött och det sorgliga är att det påverkar hur Brynäs vill sätta för prägel på sin historia, sin egen identitet”, skriver han.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Brynäs
221126 Brynäs supportrar med en banderoll tillägnad Börje Salming under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och HV71 den 26 november 2022 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0090

Alner menar att Brynäs hade 30 år på sig att hylla Börje Salming för hans gärningar för klubben, men att klubben vägrat det. Fram till i dag då man tvärvänder.
”Tajmingen luktar unket. Det liknar profitering snarare än ett hedrande av en sann hockeyhjälte. Ett PR-trick som smakar kaffesump. Det är inte för sent att göra om och göra rätt. Brynäs må ta många märkliga beslut den här säsongen men klubben har tidigare visat på att man kan lyssna till fansen och ändra sina beslut. Gör det igen Brynäs. Hejda detta vanvett medan tid finnes – även om den är knapp!”, skriver supportern i sin krönika.

Istället för en vepa i taket, som är till för de allra största klubbikonerna, hade Brynäs kunnat hylla Salming på ett annat sätt. Det menar Viktor Alner som avslutar sin krönika med följande ord:
”Brynäs hade på så många andra sätt kunnat hedrat Börje Salming och gjort det riktigt snyggt. Game of Börje som ska spelas den 11 februari är ett fantastiskt initiativ – det hade räckt bara det. Nu har fokuset från ett häftigt event i Salmings ära och för ALS-forskningens framfart skiftat till den här kritikstormen… Eller varför inte också döpa om något i arenan efter Börje Salming? Ge honom en namngiven läktare, en kiosk eller varför inte döpa om Skybar efter Börje? Det hade varit snyggt. Men icke, Brynäs tog det ett steg för långt… igen”, skriver Brynässupportern.

Vad tycker du om Brynäs beslut att hylla Börje Salming? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Bianca Salming avslöjar pappa Börjes sista gåva till henne – vackra gesten: ”Det var inget för honom”