Nya, svenska kritiken mot Finland – efter allt tjafs i hockey-VM: ”Vad är det med finländarna?”

Den stora rivaliteten mellan Finland och Sverige har vaknat till liv igen.
I samband med både Eurovision och hockey-VM där länderna drabbats samman.
Nu kommer ny kritik mot finländarna från Sverige efter allt tjafs i VM.

Förr i tiden var Sverige och Finland alltid bittra fiender på isen i hockeysammanhang. Finländarna var tydlig lillebror som jagade storebror Sverige och det absolut bästa som fanns i Finland var att besegra det blågula grannlandet.

Finska kritiken

Genom historien har det alltid varit svenskarna som nått medaljerna i VM- och OS-sammanhang medan Finlands viktigaste match var just den mot Sverige i varje mästerskap. Men sedan hände det nåt 1995.
”Det var en svensk förbundskapten, Curre Lindström, som såg till att Finland lyfte blicken från Sverige mot guldet. Och det kom 1995. I Sverige. Guldet firades där den svenska OS-segern firats årets före, på Sergels torg. Mats Sundin sade en gång när vi träffades i Toronto hur upprörd han varit över det. Själv tyckte jag mest att det var kul att Finland kunde få fira en gång. Det skulle väl inte bli så många fler gånger. Jag såg inte det tronskifte som skulle komma. Att Finland skulle komma i kapp och blåsa förbi”, skriver Johan Esk i en krönika hos Dagens Nyheter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, hockey-VM
230520 Fabian Zetterlund of Sweden celebrates scoring 2-0 during the 2023 IIHF Ice Hockey World Championship group stage game between Sweden and France on May 20, 2023 in Tampere. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0471

Senaste åren har varit finsk storsuccé på hockeyfronten medan Tre Kronor inte har gått att känna igen och underpresterat rejält. Vilket även har påverkat rivaliteten lagen mellan, istället för att bara slå Sverige har Finland nu nått finalerna i de stora mästerskapen.
”I de tre senaste VM som spelats har Finland guld, silver, guld och av bara farten åkte det också med ett OS-guld 2022. Sverige har blivit femma, nia, sexa i VM på slutet. Ändå är det tydligen fortfarande hur stort som helst för många finländare när Sverige besegras i hockey? Vad är det de har missat? Det är som den norska publikens primalvrål när Klæbo vunnit ett skidlopp”, skriver DN-journalisten med en oväntad kritik mot Finland.

LÄS MER: Rasmus Dahlin erkänner efter alla spekulationer – därför nobbade han hockey-VM: ”Var sugen, men…”

Sveriges dubbel

I år är rivaliteten återigen på blodigt allvar och det på grund av vad som hände i Eurovision nyligen när svenska hoppet Loreen gick en stenhård kamp mot finske artisten Käärijä. Loreen och Sverige vann musiktävlingen och Finland kokade av ilska efter att bara kommit tvåa.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Finland, hockey-VM
230515 Goaltender Emil Larmi of Finland during the 2023 IIHF Ice Hockey World Championship group stage game between Finland and Sweden on May 15, 2023 in Tampere. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0463

Känslorna spillde sedan över till hockey-VM när Finland och Sverige möttes bara några dagar efter. Och återigen var det Sverige som vann när Tre Kronor vann efter ett straffdrama.
”I stället kommer Eurovision-maskineriet och pumpar in lite nostalgisk svensk-finländsk rivalitet. Loreen var på väg mot sin andra seger i Eurovision och det största hotet var finländskt. Då kom den finska tv-kommentatorn med tipset/uppmaningen att det gick att rösta taktiskt. Det finländska folket tackade för tipset/lydde uppmaningen och gav Loreen noll poäng. Segerlåten ”Tattoo” var enligt de finländska tittarna inte ett av de tio bästa bidragen. Det är finländsk humor. Den finländska fixeringen vid att slå svenskar i VM kanske håller på att få nytt liv. Bra för VM i så fall”, skriver Johan Esk i sin krönika.

LÄS MER: NHL-busen går till stenhård attack efter jätteskandalen som alla pratar om i hockey-VM: ”Skamligt”

Vi får se om Finland och Sverige möts igen i detta hockey-VM under slutspelet. För då lär garanterat känslorna svälla över igen och rivaliteten ta över hos båda grannländerna.

Vad tycker du om rivaliteten mellan Sverige och Finland? Dela artikeln och säg din åsikt!