Nya jättehyllningen till Elias Pettersson – experten erkänner sitt stora misstag: ”Jag trodde inte att…”

Elias Pettersson har gjort enorm succé i NHL.
Nu får han upprättelse för draften 2017 – då han valdes första som femma.
”Jag trodde inte att jag skulle gissa honom för lågt i draften”, skriver The Athletic-experten Scott Wheeler.

Elias Pettersson hade dominerat i SHL, och förväntningarna och förhoppningarna på svensken inför draften 2017 var stora. Han valdes till sist som femte spelare i draften, av Vancouver Canucks.

Valdes som femma

Pettersson har inte gjort någon besviken sedan ankomsten till världens bästa hockeyliga – han har i stället växt fram till en av ligans allra största stjärnor, och han hyllas av allt och alla. I draften 2017 blev han dock vald först som femma, bakom Nico Hirscher, Nolan Patrick, Miro Heiskanen och Cale Makar.

Elias Pettesson, NHL
181218 Elias Pettersson of Vancouver Canucks during the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

De två förstnämnda har inte riktigt levt upp till förväntningarna, samtidigt som Heiskanen och Makar tillhör ligans toppsikte bland backarna. Men när Scott Wheeler, NHL-expert på ansedda The Athletic, nu gör om 2017 års draft så är det Elias Pettersson som blir vald etta.

Erkänner sitt misstag

Wheeler hade förutspått att Pettersson skulle bli vald som sexa, men nu toppar han listan tätt före Cale Makar.

”När jag gjorde om draften 2015 och 2016 var det ingen tvekan om vem som skulle vara etta, då det var oförändrat med Connor McDavid och Auston Matthews. 2017 års draft är inte lika lätt. Det handlar nog mycket om position. Om Pettersson kommer att vara en topp 10-forward i ligan kommande åren, samtidigt som Makar är en topp 5-back – någonting som verkligen är troligt i båda fallen – så är det verkligen 50/50. Men jag lutar mot Pettersson då hans förmåga att avgöra matcher på egen hand både är – och kommer vara – större än Makars. Petterssons skott (speciellt direktskott), hans finess med pucken och hans kreativitet är för mycket att blunda för”‚ skriver Wheeler.

Vancouver Canucks’ Elias Pettersson (40), of Sweden, celebrates after scoring the winning goal against Carolina Hurricanes goalie Petr Mrazek (34), of the Czech Republic, during overtime in an NHL hockey game in Vancouver, British Columbia, on Thursday, Dec. 12, 2019. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Han erkänner även sitt misstag som valde Pettersson som sexa.

”Toppen av den här draften har ändrats helt på tre år. Jag var väldigt högt på Elias Pettersson, och jag trodde inte att jag skulle vara för låg”, skriver han.

Dela för att hylla Elias Pettersson!

Få våra nyhetsbrev!

Få våra nyhetsbrev!