Nya förslaget från NHL – som ska få supertalangerna att stanna i Sverige

I dag spelar över 50 svenskar i AHL och ECHL. 
Men det kan komma att ändras i framtiden.
Ett nytt förslag från NHL kan göra att fler svenskar stannar längre i SHL.

Mängder av svenskar åker varje år över till Nordamerika och sina respektive NHL-organisationer. Målet? Att ta en plats i NHL.

Supertalanger skickas ner

Bara i år har flera stortalanger, bland dessa Lias Andersson och Jonathan Dahlén skickats ner till AHL. Spelare som har varit bärande i sina svenska klubbar och presterat på hög nivå.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

I dagsläget finns 57 svenska spelare i AHL, varav fyra i tredjeligan ECHL. Frågan kring alla de svenskar som skulle kunna spela i Sverige, men beordras av klubben att spela i farmarlag, har debatterats långt och länge de senaste åren.

Många, i varje fall i Sverige, anser att spelarna borde stanna kvar för att istället utvecklas på hemmaplan. Å andra sidan menar NHL-organisationerna att spelarna har större nytta av att spela i AHL och vänja sig vid tempot och den mindre rinken.

Fler AHL-svenskar i SHL?

Men i framtiden kan det bli annorlunda. Hockeynews rapporterar att NHL har kommit med ett nytt förslag som ska göra att de svenska klubbarna får behålla sina spelare längre.

Foto: Pär Olert/Bildbyrån

I mars förra året var flera representanter från svensk ishockey, bland dessa vice förbundsordföranden Peter Forsberg och svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt, på plats i USA för att diskutera svensk ishockey.

På mötet deltog samtliga general managers från NHL.
– Vi fick möjlighet att tala om för dem att vi tycker att många är mer betjänta av att stanna kvar i Sverige i stället för att åka över och inte klara det här äventyret. Då är det så att vi fick många reaktioner, berättar Forsberg för Hockeynews och fortsätter:
– Stan Bowman (Chicagos general manager reds anm.) sa till mig att han skulle kunna tänka sig att ha alla spelarna i Sverige. ”Men vad gör vi om vi får skador? Vi kan plocka upp spelare från American League (AHL) och stoppa in dem”

Nya förslaget från NHL

NHL presenterade ett förslag som skulle låta de svenska spelarna med NHL-kontrakt att stanna i Sverige fram till den sista januari under den gällande säsongen.

Vice förbundsordförande Peter Forsberg. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Därefter skulle NHL-klubbarna vara fria att plocka in de spelare som fortsatt är i Sverige fritt. En problematik då skulle kunna bli att många klubbar tappar sina toppspelare – mitt under pågående säsong.

Forsberg konstaterar att förslaget kommer ta tid att eventuellt få igenom. Samtidigt kan relationen mellan klubbar och NHL-organisationerna försämras om ett sådant typ av förslag blir verklighet.
– Det blir ett misstroende och jag tror att det blir väldigt svårt, men det var ett förslag som kom från en GM, säger Forsberg till Hockeynews.

Dela om du tycker förslaget borde införas!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/T6vOxZ6QSD8Ae6V8t9c9C_N4Um0lw3hHJCfuFnrTD8wPDjDrefyP0ZOy2FgMNzZq” aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Rasmus Dahlin hyllad efter premiären i natt – satte in matchens fetaste tackling

NHL-stjärnan talar ut om mardrömmen efter karriären: ”Hela jävla livet vändes upp och ner”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);