NHL-stjärnan talar ut om mardrömmen efter karriären: ”Hela jävla livet vändes upp och ner”

Niclas Wallin har en lång och framgångsrik hockeykarriär i ryggen.
Men när han la skridskorna på hyllan började mardrömmen.
Han gick in i väggen och och hela livet vändes upp och ner.

Niclas Wallin har en framgångsrik karriär i ryggen. Backen lämnade som 25-åring för spel i Nordamerika och Carolina Hurricanes där det slutade med succé.

Vann Stanley Cup

2005 var han med och vann Stanley Cup och blev en publikfavorit med sin uppoffrande spelstil.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Totalt blev det 614 NHL-matcher i Carolina för Wallin innan han vände hem till Sverige. Då blev det spel i Luleå, där han spenderade lockoutsäsongen 2004-2005, men karriären fick sig ett abrupt slut.

Under en match i European Trophy i september 2011 åkte han på sin första hjärnskakning och efter säsongen kallades han in till lagläkaren Yelverton Tegnér.

Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån

Där fanns ett papper med ett simpelt budskap. Karriären var över.
– Det var precis efter säsongen. Jag såg fram emot att det skulle ta slut. Jag har knappt några minnen från sista säsongen. Du kan fråga mig om vad som helst. Jag vet att vi var jävligt bra i grundserien och spelade en tät ishockey, vi var ett hårt jobbande lag. Men när det kommer till grejer kring matcher och sånt så är det varit väldigt suddigt, berättar Wallin för NSD.

Hjärnskakning satte stopp

Hjärnskakningarna stoppade Wallin, som dessutom vann SHL med Brynäs 1999, under lockouten från att fortsätta spela och backstjärnan fick lägga av.

Då väntade ett nytt liv utanför idrotten, någonting som var svårt att anpassa sig till. Han gick in i väggen strax efter hans sista säsong som aktiv hockeyspelare.
– Hela jävla livet vändes upp och ner. När du går pension så tar det ju slut en dag. Visst så finns det andra möjligheter, man kan konsulta eller jobba ändå. Men som ishockeyspelare har man varit på en viss nivå och fått en sån träning. Kroppen är van vid att träna mer än att vila. Sen tar det bara slut en dag, säger Wallin till NSD.

”Fått vara med om allt”

I dag är livet betydligt bättre för Wallin. Han känner fortfarande av symptomen från hjärnskakningarna men han poängterar att han inte är den som klagar i onödan. I dag jobbar han som byggarbetare i Luleå och lever ett fullt normalt liv.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Men efter den avslutade karriären hade han även stora sovproblem. I 21 dagar gick Wallin utan sömn vilket ledde till att han gick in i väggen.

Han vill inte skrämma upp yngre hockeyspelare med sin historia och konstaterar att karriären varit lyckad.
– Jag har fan fått vara med om allt en hockeyspelare kan drömma om. Tänk dig stackarna som får sluta när de är 21. Jag ser såna grejer och försöker tänka positivt, säger Wallin.

Dela för att stötta Niclas Wallins!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/qnr7cV205zO3fGAJuBLbG50CTZYukXyslBu_RBodMspu8x8qdwUC4jbOswlfhfOF” aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: William Nylander öppnar upp om kontraktsdispyten

Rasmus Dahlin hyllad efter premiären i natt – satte in matchens fetaste tackling

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);