Nya, chockerande uppgifter – avslöjar nu den verkliga anledningen bakom NHL-målvaktens död: ”En hjälte!”

Han dog efter att ha fått en fyrverkeripjäs i bröstet.
Nu kommer ytterligare nya detaljer om Matiss Kivlenieks tragiska dödsfall – och vilken hjälte han faktiskt var.
– Min kommande sons namn kommer vara Matiss. Han dog som en hjälte, säger målvaktskollegan Elvis Merzļikins.

Det var tidigare under juli som chockbeskedet kom att den lettiske VM-målvakten Matiss Kivlenieks dött i en chockerande olycka. Målvakten, till vardags i NHL-laget Columbus Blue Jackets, blev bara 24 år gammal och har sörjts av en hel hockeyvärld.

Nya uppgifter: ”En hjälte”

Inledningsvis rapporterades det om att dödsfallet berodde på en smäll mot huvudet, men tidigare i veckan, efter obduktion, stod det klart att det snarare var för en skada mot bröstet, som berodde på en fyrverkeripjäs. Kivlenieks firade 4th of July i USA tillsammans med sin målvaktstränare, målvaktskollega och närstående när fyrverkerierna hamnat på snedden i stället för rakt upp, och därefter sköts mot en bubbelpool där flera personer befann sig.

Matiss Kivleniek, NHL
Matiss Kivleniek, Columbus Blue Jackets. FOTO: NHL.

Under torsdagen hölls en känslosam minnesceremoni för Kivlenieks i Columbus, där bland andra målvaktskollegan och storstjärnan Elvis Merzļikins deltog. De båda målvakterna var extremt goda vänner, och Elvis avslöjade under torsdagen att Kivlenieks dog som en hjälte, då han räddade mängder av personer – bland annat Elvis gravida fru.

– Jag stod och kramade min fru sex, sju meter bakom honom. Han räddade min ofödda son, han räddade min fru och han räddade mig. Han räddade sin sista puck, säger Merzļikins under ceremonin, och fortsätter:

– Min sons namn kommer vara Matiss. Han dog som en hjälte, och det är inte jag som säger det, det säger även doktorerna.

”Räddade så många liv”

Men enligt Elvis var det alltså flera som blev räddade av Matiss hjältedåd under nationaldagen.

– Han räddade så många liv den dagen, säger han.

Matiss Kivlenieks, NHL
Columbus Blue Jackets goalie Matiss Kivlenieks (80) makes a glove-save during the third period of an NHL hockey game against the Buffalo Sabres, Thursday, Feb. 13, 2020, in Buffalo, N.Y. (AP Photo/Jeffrey T. Barnes) NYJB111

Columbus Blue Jackets målvaktstränade Manny Legace var även han med på ceremonin. Det var där som festen där det tragiska inträffade ägde rum, och det var starka känslor under hans tal.

– Jag älskar dig. Jag kommer alltid att älska dig. Du var som en son för mig, och en underbar vän till alla, säger han.

LÄS MER: När Foppa tappade det totalt på spelarbussen(!) – och lagkamraterna fick se hur en äkta vinnarskalle ser ut

Få våra nyhetsbrev!