Niklas Wikegårds enorma kritik mot Tre Kronor – därför tror han att fiaskot uppstod: ”Det saknar jag...”

Niklas Wikegårds enorma kritik mot Tre Kronor – därför tror han att fiaskot uppstod: ”Det saknar jag…”

Sverige missar slutspel i hockey-VM.
Då är Niklas Wikegård kritisk.
– Truppen har känts otroligt liten mentalt, nästan junioraktigt, säger han.

Efter att ha förlorat de två första matcherna i hockey-VM:s gruppspel – mot Danmark och Belarus(!) – så stod det klart att det skulle bli riktigt tufft för Tre Kronor att nå slutspel. När Blågult dessutom förlorade sin tredje match mot Tjeckien så såg det nästan omöjligt ut.

Wikegårds kritik

Sverige hade behövt tre eller två poäng mot Ryssland på måndagen för att överhuvudtaget ha en chans att ta sig vidare och undvika det största VM-fiaskot i modern tid, men så blev det inte. Matchen slutade 2-2 efter 60 minuter, och på straffar kunde Ryssland säkra extrapoängen och således skicka hem Sverige.

210531 Victor Olofsson and Henrik Tömmernes of Sweden looks dejected after the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Russia and Sweden on May 31, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Efter det definitiva beskedet om jättefiaskot har kritiken varit enorm från alla håll. Niklas Wikegård menar att det här var en följd av den utveckling som svensk hockey haft senaste åren.

– ”Garpen” (Johan Garpenlöv) har redan tagit upp vilken väg svensk hockey är inne på. Han har varit tydlig där. Han har också varit drivande mot en enad regelbok (i Sverige och internationellt). Hans budskap till förbundet har dom senaste 16-18 månaderna varit: ”vi vinner inga närkamper, vi tappar mer och mer. Jag tycker att vi måste gå den här vägen, men ni bestämmer”, säger Wikegård till Aftonbladet.

”Det saknar jag”

Wikegård menar att Sverige riskerar att bli ett mittenlag inom hockeyns värld om man inte bli mer fysiska, men det är inte bara på grund av det som fiaskot i år uppstått.

– Sen har vi det här med internationellt ledarskap. Truppen har känts otroligt liten mentalt, nästan junioraktigt. Jag saknar de ordentliga ledarna på den här nivån, säger han.

190402 Cmores Niklas Wikegård under kvartsfinal 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Skellefteå och Djurgården den 2 april i 2019 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg

Wikegård är dock inte alltför kritisk mot Johan Garpenlövs uttagningar under den här turneringen.

– Jag ser inga större bommar i uttagningarna av de som fanns tillgängliga. Får inte inte en förbundskapten med de bästa svenska spelarna, framförallt backar, så är inte Tre Kronor konkurrenskraftigt. Det finns säkert någon hit eller dit som ”borde” ha varit med. Personligen hade jag aldrig missat Christian Folin. Hans personlighet hade varit viktig, säger han.

LÄS MER: Tre Kronors VM-fiasko fullbordat – förlorar mot Ryssland efter sanslöst straffdrama

Få våra nyhetsbrev!