Niklas Wikegård slår tillbaka mot tidigare SHL-spelarnas kritik – totalsågar deras beteende: ”Riktigt jävla dåligt”

I en podcast redogjorde tre tidigare hockeyspelare för baksidorna med sporten.
Profilen Niklas Wikegård såg många fel med podden.
– Den var riktigt jävla dålig, säger han till Expressen.

Niklas Wikegård, 60, var en lovande hockeytalang som ung. På grund av skadeproblem blev karriären som spelare kort, och han sadlade om till hockeytränare. Med viljan att vara närmare familjen bytte han riktning igen efter många år, den här gången till hockeyexpert i tv.

Wikegårds kritik

På senare år har debatter om hockeyns kultur blossat upp, både i Sverige och internationellt. Flera spelare har trätt fram och beskrivit ojustheter de upplevt som hockeyspelare, och den tystnadskultur de upplever finns inom sporten. Förra året gjorde de tidigare hockeyspelarna Oscar Alsenfelt, Jonathan Hedström och Nils Andersson en podcast på Aftonbladet om sportens negativa sidor, vid namnet ”Det som aldrig blivit sagt”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

230321 Niklas Wikegård, Cmore inför match fyra i kvalet till SHL mellan Malmö Redhawks och Brynäs den 21 mars 2023 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0541

Podden fokuserade på bland annat spelberoende, vikthets och den machokultur de upplevt. Men den målade upp en felaktig bild av hockey, tycker Niklas Wikegård.
– Jag tyckte hela den där podden var riktigt jävla dålig, och det beror på att allt var väldigt onyanserat. De tyckte att hockey är världens sämsta sport trots att de tillbringat hela livet inom sporten och tjänat bra pengar på sporten. De presenterade bara det negativa. Det gjorde ont i hockeysjälen hos mig, säger han till Expressen.

”Mer skada än nytta”

Tv-profilen erkänner att sporten har en del att jobba på, men tycker inte att ”Det som aldrig blivit sagt” hanterade det hela på ett bra sätt.
– Jag vet att det finns problem som hockeyn behöver arbeta med, precis som alla delar av samhället. Men när man bara trycker på problemen utan någon nyans så blir det fel för mig. Den podden gjorde mer skada än nytta.

Artikeln fortsätter efter bilden.

221029 Cmores Niklas Wikegård under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Leksand den 29 oktober 2022 i Linköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0162

Podcasten hade behövt vara mer nyanserad och även tagit upp hockeyns bra sidor, tycker Wikegård.
– Förändring går ut på att man ska säga sanningar. Men bilden till framtida hockeyspelare och deras föräldrar blev skev. Det finns massor av uppsidor med hockeyn också, men de lyftes inte, säger han till kvällstidningen.

Håller du med Niklas Wikegård här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: William Nylanders urläckra drömmål i natt – som får alla att tänka på Mats Sundins storhetstid i NHL