Nicklas Lidströms helmäktiga hyllning till Henrik Lundqvist – kan nu gå före ”Alfie” och bröderna Sedin

Henrik Lundqvist har avslutat karriären.
Då slår Nicklas Lidström fast:
– Han har stor chans att komma in i Hall of Fame.

Det är svårt att verkligen förstå exakt hur mycket Henrik Lundqvist har betytt för sitt New York Rangers under alla år. Han gjorde sina första matcher redan 2015, och blev sedan kvar i hela 15 år och när han väl lämnade gjorde han det som en av klubbens absolut största.

Aktuell för Hall of Fame

Lundqvist blev hela organisationens ansikte utåt, och var en av NHL:s absolut bästa målvakter under nästan samtliga år i NHL. King Henrik, som han kallades i New York, vann Vezina Trophy, priset till NHL:s bästa målvakt, vid ett tillfälle, och hade flera utnämningar i ligans All Star-lag.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
171221 Rangers målvakt Henrik Lundqvist under ishockeymatchen i NHL mellan New Jersey Devils och New York Rangers den 21 december 2017 i New Jersey. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87572

Förra sommaren lämnade han Rangers för Washington Capitals, men där blev det inga matcher. Under hösten upptäcktes ett hjärtfel, och i december opererade han hjärtat. Han hade förhoppningar om spel den här säsongen, men i stället kommer han nu tvingas till ny operation, och förra veckan stod det klart att karriären är över. Så vad väntar du?

Det står redan klart att Rangers kommer att hissa Lundqvists tröja i Madison Square Garden. Men redan nu kommer snack om att Henke bör få en plats i Hockey Hall of Fame.

Lidas hyllning

Sedan tidigare finns fyra svenskar – Börje Salming, Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström – invalda. Det måste ha gått tre år efter den sista aktiva säsongen innan man kan väljas in, så först om ett par år kan det vara dags för Henke, men han förtjänar en plats. Det menar åtminstone storbacken Nicklas Lidström.

– Jag tror att Henke har stor chans att bli invald i HHOF med tanke på vad han betytt och gjort för New York Rangers genom åren, säger ”Lidas” till Expressen.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
090930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 85532

Det är flera svenskar som väntar på en plats i Hall of Fame. Varje år räknas Daniel Alfredsson som en av de stora kandidaterna, men hittills har han nobbats. Även bröderna Sedin bör vara aktuella, och en spelare som Henrik Zetterberg bör även han räknas in som en kandidat. Men röster i Nordamerika placerar nu in Henrik Lundqvist som given – och då kan han bli den femte svensken genom tiderna att väljas in.

Det hade inte varit märkligt, med tanke på att Lundqvist är sexa på listan av målvakter med flest vinster, och att han dessutom vunnit både VM- och OS-guld.

LÄS MER: Henrik Lundqvists ärliga ord efter hjärtfelet – och Christian Eriksens kollaps: ”Jag tänkte direkt att…”

Få våra nyhetsbrev!