Henrik Lundqvists ärliga ord efter hjärtfelet – och Christian Eriksens kollaps: ”Jag tänkte direkt att…”

Henrik Lundqvist tvingades avsluta karriären efter ett hjärtfel.
I somras såg han Christian Eriksen kollapsa mitt under en EM-match.
– Det var min första tanke när jag såg det: Det var tur att vi fixade det, säger han.

Henrik Lundqvist hade precis lämnat New York Rangers för att för första gången testa på spel i en ny NHL-klubb när chockbeskedet kom. Lundqvist hade under karriären varit medveten om ett hjärtfel, men till sist tvingades han till operation, och under vintern och det här året har han gjort rehab, i hopp om att återvända till ishockeyn.

Orden om Eriksen

Men förra veckan kom beskedet att karriären är över. Lundqvist hade hoppats på spel till hösten, men inflammationen i hjärtat tar längre tid att läka än han hade trott, och han har även meddelat att det kommer att behövas en ny hjärtoperation. Under sommaren så har annars just hjärtfel hos idrottare varit enormt omtalat världen över.

Christian Eriksen, Danmark
180626 Christian Eriksen of Denmark during the FIFA World Cup group stage match between Denmark and France on June 26, 2018 in Moscow. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92078

Det var under en av fotbolls-EM:s allra första dagar som Danmarks storstjärna Christian Eriksen plötsligt kollapsade på planen, och läkare fick snabbt ingripa för att rädda hans liv. Henrik Lundqvist var en av alla berördes av de starka bilderna.

– Nej, det var ingenting som påverkade mitt beslut. Men jag såg i efterhand vad som hände, och min första tanke var väl bara att om inte jag hade gjort något i december, så hade ju det där varit jag. Nu hade vi bra koll på grejerna. Det var många undersökningar och sen fixade vi läckage och aorta, och trycket på hjärtat var alldeles för högt. Det var många saker som kunde leda till väldigt dåliga saker för mig. Nu fick jag det fixat, men det var min första tanke när jag sa det: Det var tur att vi fixade det, säger Lundqvist till Viasat.

”Det har eskalerat”

Henrik Lundqvist fortsätter:

– Jag har vetat om läckaget länge, men sen har saker och ting eskalerat senaste två åren. Trycket på hjärtat hade tredubblats på bara två år. Det var mycket som behövde fixas. Man får vara glad för att det löste sig.

210820 Henrik Lundqvist under en pressträff där han meddelar att han avslutar karriären den 20 augusti 2021 i Göteborg. Foto: Jonas Andersson / BILDBYRÅN

Vad som väntar för Henrik Lundqvist nu framöver är det ingen som vet, men det har funnits rykten om en eventuell återkomst till Rangers, men denna gång inom organisationen. Lundqvist har även berättat att han ser framemot att umgås mer med familjen, samt att åka skidor.

LÄS MER: När svenske NHL-profilen rymde från Leif Boorks träning – och upptäcktes med en serietidning i handen

Få våra nyhetsbrev!