Nicklas Lidströms första ord – efter nya superuppdraget i NHL: ”Har ett bra hockey-öga…”

Han är en av klubbens största genom tiderna.
Nu får Nicklas Lidström ett toppjobb i Detroit Red Wings.
– Jag har ett ganska bra hockey-öga, säger han till SVT.

Det råder inga tvivel om Nicklas Lidströms status i Detroit Red Wings. Nu var det några år sedan han avslutade karriären, men när han var på besök på några matcher i början av säsongen, och han visades på jumbotronen på arenan, så bröt ett öronbedövande jubel ut. Lidas är en av de största, och det är lätt att förstå varför.

Nya toppjobbet

Det blev hela fyra Stanley Cup-titlar under den sanslöst framgångsrika karriären, som även innehöll sju(!) Norris Trophy, priset till världens bästa back. Totalt blev det hela 20 år som spelare för Lidas i Detroit, och nu blir det ännu fler.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
090930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 85532

På tisdagen kom nämligen beskedet att Lidström blir ny vice president of hockey operations i klubben. Han anställs direkt av Steve Yzerman, tidigare lagkamrat till Lidas som nu är general manager.

– Tanken är att jag ska lära mig management från grunden. Det blir scouting och utveckling. Både odraftade men även draftade spelare som jag ska kartlägga, säger han till SVT.

”Ett bra hockey-öga”

Lidström hymlar inte med att han har erfarenheten som krävs för att bidra med kunskap.

– Jag ska vara på plats en hel del i Detroit också och komma med feedback till spelare och ledare. Jag kan se spelet på ett bra sätt och tycker att jag har ett ganska bra hockey-öga, säger han.

Nicklas Lidström
190921 Nicklas Lidström på läktaren under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Frölunda den 21 september 2019 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119

Lidström beskriver det som en ”härlig utmaning”, och i hans arbetsuppgifter finns bland annat att coacha tränare och ledare, samt kontakt och relation med spelare inom och runt klubben.

LÄS MER: När topplocket gick för Niklas Wikegård – som straffade lagets gottegrisar(!): ”Fick gymma i stället”

Få våra nyhetsbrev!