Nicklas Lidström öppnar upp om relationen med Foppa efter åren i NHL: ”Vi gillade inte varandra”

Nicklas Lidström och Peter Forsberg är två av svensk hockeys största.
Men nu öppnar ”Lidas” upp om den ansträngda relationen med ”Foppa”.
– Det var en otrolig rivalitet. Vi gillade verkligen inte varandra, säger han i Hockeypuls podcast.

Om man skulle rakna Sveriges främsta hockeyspelare genom tiderna hamnar garanterat Nicklas Lidström och Peter Forsberg väldigt, väldigt högt upp på den listan. ”Lidas” och ”Foppa” blev giganter i NHL och var otroliga ambassadörer för svensk hockey under många år.

Lidas och Foppa

Men relationen mellan duon var inte den bästa alla gånger. Med anledning av att de spelade för två bittra rivaler i Colorado Avalanche och Detroit Red Wings.

Nicklas Lidström, Tre Kronor
190921 Nicklas Lidström på läktaren under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Frölunda den 21 september 2019 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119

Nu öppnar Lidström upp om den ansträngda relationen till Forsberg och att de inte ens pratade med varandra under stora delar av deras framgångsrika NHL-karriärer.
– Man pratade aldrig med varandra innan eller efter matcherna. Andra spelare kunde man träffa i korridoren efter matcherna, men det hände aldrig när vi spelade mot Colorado, säger Lidas i Hockeypuls podcast.

Stora NHL-rivaler

Startskottet på den stora rivaliteten mellan NHL-lagen kom 1996. Då lagen gjorde upp i Stanley Cup-slutspelet och Avalanches Claude Lemieux tacklade Red Wings Kris Draper så allvarligt att han bröt okbenet, käken och näsan samt tappade en hel del tänder.

Peter Forsberg, Tre Kronor
190427 Peter Forsberg innan Olympiatravet den 27 april 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Säsongen efter möttes lagen i en grundseriematch och då bröt helvetet lös på isen. Ett enormt slagsmål utbröt och ökända matchen kom att kallas för ”Brawl in Hockeytown”.

”Ingen kontakt”

Det påverkade verkligen relationen mellan svenskarna och landslagskamraterna Lidström och Forsberg.
– Det var därför en obefintlig kontakt under den tiden, förutom när man träffades med landslaget. Då tog det någon dag, sedan hade man mjuknat upp, men så fort man lämnade landslaget för klubblaget var man tillbaka i det där, för det var en otrolig rivalitet. Vi gillade verkligen inte varandra, säger Lidas i intervjun.

Allra värst var det under åren 1996-2002 och enda gångerna som svenska stjärnorna umgicks under den här perioden var i OS 1998 och OS 2002. När hockeyikonerna representerade Tre Kronor så lämnade man nämligen rivaliteten kvar i Nordamerika och pratade helt enkelt inte om det under landslagssamlingarna.
– Oftast pratade man inte alls om det. Det kanske kom upp om någon i landslaget frågade om det, men annars pratade vi inte om det. Vi visste båda två att när tiden i landslaget var över skulle vi åka tillbaka till det där, säger Lidström i podden.

Lidas och Foppa fick sedan förenas i det perfekta avslutet på landslagskarriärerna när man spelade hem OS-guldet 2006 i Turin. Då allt avslutade med att Lidström gjorde det matchavgörande 3-2-målet i finalen mot Finland, framspelad av just Forsberg och Mats Sundin.

LÄS MER: Henrik Lundqvists avgörande beslut – inför NHL-återstarten: ”Det kommer bli väldigt annorlunda”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!