Nicklas Lidström fick Börje Salmings pris – hyllas stort av Mats Sundin och berättar om glädjen: ”Jättehedrande, min idol”

Nicklas Lidström är den första mottagaren av Salmings hederpris.
Det gläds han mycket åt.
– Det är en person jag sett upp till sen jag var liten grabb, säger ”Lidas” till Sportbibeln.

I år delades priset ”Börje Salming Courage Award” ut för första gången. Priset dels ut av spelarfacket NHLAA som lever upp till Börjes arv i form av mod, engagemang och samhällsnytta på och utanför isen.

Pia om priset

Priset instiftades i Börje Salmings minne och för att uppmärksamma stiftelsen Börje Salming ALS Stiftelse.
– Priset är jätteviktigt, att NHL är med och skapar ett pris i Börje Salmings namn är ju, som man säger på engelska, huge (jättestort). Det betyder också att samarbetet som NHL är med och vill medverka till gör att stiftelsen kommer att kunna generera mer pengar, vilket i sin tur kommer kunna ge större förutsättningar för vårt arbete för att hitta ett botemedel mot ALS. Så det betyder allt, säger Pia Salming om priset till Sportbibeln. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pia Salming, Börje Salming, hockey
230515 Pia Salming poserar för ett porträtt under Eldsjälsgalan 2023 den 15 maj 2023 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0197

Den första pristagaren blev hockeyikonen Nicklas Lidström, som hyllas stort av vännen Mats Sundin.
– Det är fantastiskt fint tycker jag. Kul att se att Salming-familjen är här. Det är så fint att han får ett sådant här pris och att NHL, NHL Alumni och alla de här stora organisationerna är här och stöttar det här, säger Sundin som var på plats på prisutdelningen.

Lidströms glädje

Han fortsätter:
– Det är en fruktansvärd sjukdom som Börje gick igenom, och det är jättefint att alla är här. Att Nicklas Lidström får det här priset är så värdigt tycker jag också. Niklas var en Sveriges bästa backar och hade Börje som idol, och det är fantastiskt. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, Mats Sundin, hockey, Börje Salming
231116 Nicklas Lidström and Mats Sundin pose for a photo after Nicklas Lidström has been awarded the inaugural Börje Salming Courage Award during an event hosted by NHLAA on November 16, 2023 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0453 / SWEDEN AND NORWAY ONLY – NO SYNDICATION

Lidström, som inför mötet mellan Ottowa Senators och Detroit Red Wings släppte ner matchpucken, är tacksam över priset.
– Det är jättekul. Det är jättehedrande att få priset i min idols namn. En spelare jag sett upp till, och en person jag sett upp till, sen jag var liten grabb. Bara en sådan sak gör det väldigt speciellt, säger Nicklas Lidström.

LÄS MER: Toronto Maple Leafs fina agerande i Sverige – för att hedra klubblegendaren Börje Salming: ”Fenomenalt”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev