NHL:s pinsamma jättemiss om Peter Forsberg – som får fansen att tappa det: ”Herregud, hur tänker ni!?”

NHL:s pinsamma jättemiss om Peter Forsberg – som får fansen att tappa det: ”Herregud, hur tänker ni!?”

Vem är den störste svensken någonsin?
NHL ställde frågan – men glömde bort en viktig detalj.
”Herregud, hur tänker ni!?”, skriver en ilsken supporter.

Många år har gått sedan Peter Forsberg tvingades lämna NHL efter problem med skador, men han är inte direkt bortglömd. Under karriären blev det dubbla Stanley Cup-titlar och mängder med poäng och snygga mål, och han nämns ofta i diskussionen när man pratar om vem som är den bästa svensken genom tiderna. Många menar dessutom att Foppa är en av de mest underskattade spelarna i hela NHL-historien.

Ilskan efter missen

Det är precis därför som NHL:s pinsamma miss blir än mer oförklarlig. På sina sociala medier brukar ligans officiella kanal lägga ut frågor som leder till diskussion. I helgen lade man således ut en bild på en rad svenskar, med texten ”vem är den bästa svensken någonsin i NHL?”. Fansen fick då välja mellan Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Börje Salming, Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström och bröderna Sedin.

080301 Ishockey, NHL, Colorado Avalanche: Peter Forsberg på presskonferens. © Bildbyrån

Jo, visst saknas det väl ändå någon? Peter Forsberg fanns nämligen inte alls med som ett alternativ, vilket kan tyckas oerhört märkligt med tanke på den enorma framgången han skördade i NHL, och den enorma poängskörd han ändå stod för. Det tog heller inte särskilt lång tid innan fansen insåg misstaget, och var snabba om att höja rösterna.

”Peter Forsberg är bättre än samtliga spelare i den här bilden. Herregud, hur tänker ni!?”, skriver en användare.

Flera spelare saknas?

Att Sverige haft många bra hockeyspelare genom NHL-historien är ett välkänt faktum, och det är många som menar att fler spelare borde fått plats på bilden. Överlägset flest kommentarer handlar om just Peter Forsberg – men många hade även velat se spelare som Victor Hedman och Erik Karlsson med.

”Victor Hedman har varit den mest dominanta backen i ett decennium nu”, skriver en användare.

”Respektlösheten mot Erik Karlsson är otrolig. Han bar ensam Ottawa till att nästan vinna Stanley Cup, hur många andra hade lyckats med det?”, skriver en annan.

971105 Ishockey, NHL, Peter Forsberg, Colorado Avalanche © Bildbyrån

Även flera journalister och experter har reagerat på faktumet att Foppa lämnade helt utanför, och många tycker att det är ett helt obegripligt misstag. Samtidigt riktar många kritik mot NHL och favoriserandet av kanadensiska lag, och svenskar som har spelat i just kanadensiska lag. Av alla spelare som nämns i bilden så tillbringade fem av sju spelare majoriteten av sina karriärer i just Kanada.

LÄS MER: C More-expertens massiva kritik mot svenskstjärnorna – tar fram stora sågen: ”Kommer inte välkomnas i SHL’