C More-expertens massiva kritik mot svenskstjärnorna – tar fram stora sågen: ”Kommer inte välkomnas i SHL’

Sju svenska spelare i KHL.
C More-experten Johan Tornberg tror att samtliga gjort sitt i SHL.
– Jag ser inte en sportchef som kommer välkomna spelarna, säger han.

Det var i C More:s studio i samband med helgens SHL-premiär som den känsliga frågan kom på tal. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har mängder av svenskar valt att bryta sina kontrakt och lämna sina lukrativa avtal i den ryska ligan – men många har också tagit helt andra beslut.

Massiva kritiken

Till den kommande säsongen spelar hela sju svenskar i KHL. Det går att jämföra med Finland och Tjeckien, som tillsammans har en(!) spelare i ligan. De svenska spelarna har redan fått besked om att de inte är välkomna i Tre Kronor tills vidare, och frågan är nu om de över huvud taget är välkomna tillbaka till svensk hockey.

180825 back Fredrik Claesson under välgörenhetsturneringen All Star Tournament mellan Stockholm All Stars och Djurgården den 25 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Experten och profilen Johan Tornberg tror inte det.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag förstår inte hur spelarna tänker. För att sen komma tillbaka till Sverige sen… Jag ser inte en sportchef i SHL som kommer välkomna spelarna. Jag har svårt att se att den klubben ens kommer att ta kontakten med de spelarna. Det är vad jag tror, säger han.

”Stå för det!”

Petter Rönnqvist, även han expert i C More, tycker att jämförelsen med Tjeckien och Finland är anmärkningsvärd – och att de svenska spelarna enbart tänker med plånboken.

– Jag tror att vi i Sverige har lite problematik med det där, vi har inte riktigt den känslan som de länderna haft rent historiskt. Däremot, när de väl väljer att gå dit, så hoppas man väl gå under radarn. Men de ser ju bara till sin ekonomiska vinning. Spelarna tänker egocentriskt – och stå för det i så fall!, säger han.

Petter Rönnqvist, SHL
161015 C More:s Petter Rönnqvist inför ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Färjestad den 15 oktober 2016 i Luleå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / Cop 116

Petter Rönnqvist menar att spelarna borde gjort precis allt i sin makt för att bryta kontrakten, och ta andra beslut.

– Rent moraliskt så är det inga problem att tacka nej. Det är självklart att man ska göra det i det här läget.

LÄS MER: Foppa avslöjar hemliga knepet i omklädningsrummet – som visar hans otroliga storhet: ”Ingen visste om det”