NHL-svenskens ärliga ord – om Frölundas omtalade förändring: ”För mig har det alltid varit Frölunda”

Frölunda skrotar indianen.
Det innebär blandade känslor för NHL-svensken Andreas Johnsson.
– För mig har det alltid varit Frölunda-märket, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det är det kanske mest omdiskuterade ämnet inom svensk ishockey det här året. I svallvågorna av Black Lives Matter-rörelsen i USA så kom allt fler påtryckningar om att idrottslag med associationer till ursprungsbefolkningen bör överväga att byta bort sina logotyper och namn, precis som NFL-laget Washington Redskins valt att göra.

NHL-svenskens ord

Allt fler påtryckningar kom även på Frölunda att agera – och efter att ha gjort en analys under sommaren så kom tidigare under hösten beskedet att man till kommande säsong väljer att byta såväl namn som logotyp, alltså bort från den klassiska indianen. Åsikterna kring huruvida klubbens beslut var rätt eller fel har varit många, och många har velat tycka till om den kontroversiella nyheten.

190626 Andreas Johnsson under en träning den 26 juni i Lödöse. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Nu berättar Andreas Johnsson, numera ordinarie spelare i NHL, om sina känslor som tidigare Frölunda-spelare.

– Det är lite blandade känslor. Jag förstår ju att man kanske ska göra det, men samtidigt är det ju den känslan av … det har, i alla fall för mig, alltid varit Frölundamärket, så det känns ju som Frölunda, som hemma liksom. Men jag förstår samtidigt varför man gör det, så ja – det är lite blandat, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Alltid varit en dröm”

Johnsson var ordinarie i Frölunda i drygt tre säsonger, och vann även SM-guld med laget under säsongen 2015/2016.

– Att åka ut genom indianen de första matcherna och sedan få stå där på blålinjen och vänta in matchen – det var en jäkla energikick. Det hade ju egentligen alltid varit en dröm, hela livet. Det har hela tiden känts som en självklarhet att jag skulle spela i Frölunda. Jag har alltid hejat på Frölunda när man sett pappa och då sedan få komma in själv där, säger han.

160316 Frölundas Andreas Johnson och Ryan Lasch jublar efter 3-1 av Johnson under kvartsfinal 1 i SM-slutspelet i ishockey mellan Frölunda och Djurgården den 16 mars 2016 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Johnsson kommer annars från två raka poängstarka säsonger med Toronto Maple Leafs, men till kommande säsong är han bortbytt till New Jersey Devils. Från Nordamerika håller han dock koll på sitt förre detta lag i Sverige.

– Jo, jag har koll. Jag har ju brorsan i Skellefteå också, så jag kollar ju hela tiden. Jag följer Frölunda med, kollar hur det går för dem, säger han.

LÄS MER: SHL-profilen Robin Figrens stora kritik mot tv-pucken – efter omtalade beslutet: ”Hur ska man då lära sig?”

Få våra nyhetsbrev!