NHL-legendarens mäktiga hyllning till Lucas Raymond – efter nattens draftsuccé: ”Han har allt”

I nattens NHL-draft gick Lucas Raymond som fyra totalt.
Nu hyllas svensken stort av NHL-legendaren Steve Yzerman.
– Vi tycker att han har alla verktyg för att bli en elitforward i NHL, säger Detroits general manager.

Inför nattens efterlängtade NHL-draft var det tre namn som var givna att gå först. Så blev det även när supertalangen Alexis Lafrenière valdes av New York Rangers, Quinton Byfield plockades av Los Angeles Kings och Tim Stützle gick till Ottawa Senators.

Raymond fyra

Men därefter var förhandstipsen rätt så delade. Fjärdeplatsen skulle visa sig bli av svensk karaktär när SHL-stortalangen Lucas Raymond valde som nummer fyra totalt i NHL-draften.

Lucas Raymond, Frölunda
200909 Frölundas Lucas Raymond under träningsmatchen i ishockey mellan Rögle och Frölunda den 9 september 2020 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0059

Detroit Red Wings satsar på svenskt igen och plockade 18-åringen med sitt första draftval.
– Det var extremt häftigt. Speciellt att bli vald av en klubb som Detroit, som har haft så många bra svenskar, legendariska svenskar, som har spelat där. Jag är så glad och ärad att få bli en del av Detroit Red Wings, sa Raymond på sin första presskonferens i natt.

Ikonens hyllning

Raymond ska nu ta över den blågula manteln i Detroit och gå i samma isskär som tidigare legendarer vid namn Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg. Klubbens nuvarande general manager Steve Yzerman, som spelat ihop med många svenskar i Red Wings, har haft ögonen på Raymond ända sedan storsuccén i U18-VM 2019.

Lucas Raymond, Frölunda
201001 Frölundas Lucas Raymond blir intervjuad av Cmore före ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Frölunda den 1 oktober 2020 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0007

Det blev stora genombrottet för Raymond när han sköt hem guldet till Sverige genom att göra hattrick i finalen mot Ryssland. Nu hyllar Yzerman sin nya svensk stort.
– Det vi gillar med Lucas är att han är en intelligent, väldigt skicklig spelare som är tävlingsinriktad. Vi tycker att han passar in den sortens lag som vi försöker bygga. Vi tycker att han har alla verktyg för att bli en elitforward i NHL och gillar hela paketet som han erbjuder. Vi ser inga större hål i hans spel, säger Yzerman i ett uttalande.

Detroits plan

Detroit Red Wings kommer heller inte ha bråttom med att få över svenske tonåringen. Utan planen är att Raymond ska fortsätta spela i Frölunda säsongen ut.
– Som jag förstått reglerna kommer han inte att vara tillgänglig för oss kommande säsong. Men även om vi kunde ha plockat över honom hade planen varit att han spelar hela säsongen i Frölunda. Det är tidigt, så vi får se när vi kommer i gång i NHL och var man befinner sig i den svenska ligan då. Mer realistiskt är att vi får hit honom till säsongen därpå, 2021-22, men det är inget förutbestämt och jag vill inte sätta någon tidslinje på det. Han är en ung man som vi kommer att ta över när han är redo för det, säger Red Wings GM i natt.

Lucas Raymond har just inlett sin tredje säsong i SHL. Där han har gjort sammanlagt 47 matcher och 14 poäng för Frölunda.

LÄS MER: Stora svensksuccén i natt: Lucas Raymond vald redan som fyra(!) i årets NHL-draft

Följ 08minuter på Facebook!

Få våra nyhetsbrev!