NHL-experten i eld och lågor över SHL-talangen – jämförs med en av Sveriges största: ”Vattnas i munnen”

NHL-experten i eld och lågor över SHL-talangen – jämförs med en av Sveriges största: ”Vattnas i munnen”

Han beskrivs som en av SHL:s största talanger någonsin.
Nu är nordamerikanska experter eld och lågor över Leo Carlsson, 17.
”Han påminner mig om en ung Mats Sundin”, skriver Cam Robinson.

Leo Carlsson har redan gjort sig ett namn i SHL. Han var bara 16 år då han i vintras fick göra sin debut i ligan med Örebro, och det dröjde inte länge innan han visade varför han förtjänade förtroendet. Det blev mål direkt och under säsongen blev det ytterligare åtta gjorda poäng på totalt 35 spelade matcher.

Enorma hyllningen

Under sommaren har Örebros general manager Stefan Bengtzén utnämnt Leo Carlsson till den störste talangen han någonsin sett, och den här säsongen väntas han ta ytterligare kliv, och få ett än större förtroende i Örebro. Och nu börjar även experter utanför Sveriges gränser få upp ögonen för supertalangen, som draftas i NHL först nästa sommar.

211021 Örebros Leo Carlsson jublar efter han gjort 0-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Örebro den 21 oktober 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Den nordamerikanske experten Cam Robinson delade ett klipp på Twitter där han satt ihop höjdpunkter från Carlssons karriär hittills, och han håller inte tillbaka i hyllningen till svensken – som han dessutom jämför med en av Sveriges bästa spelare genom alla tider.

”Kalla mig galen, men jag ser mycket av en ung Mats Sundin i Leo Carlsson. Stor, kraftfull center med händer och fantasi nog för att skapa chasner åt sig själv, och som jobbar hårt. Jag gillar det”, skriver han.

”Vattnas i munnen”

I kommentarsfältet till videon så fortsätter Robinson hyllningarna till Carlsson, och jämförelserna med Sundin fortsätter.

”Han är samma storlek som Sundin när han draftades. Han är kanske inte exakt lika bra som Sundin i samma ålder. Men liknelserna är där utan tvekan”, skriver han.

Mats Sundin blev Sveriges första draftetta i NHL någonsin, så jämförelserna är inte direkt små.

220819 Örebros Leo Carlsson under träningsmatchen i ishockey mellan Brynäs och Örebro den 19 augusti 2022 i Tierp. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Cam Robinson menar nu att Leo Carlsson har stora möjligheter att väljas så tidigt som topp tre i draften nästa sommar.

”Det vattnas i munnen,” skriver han till en kommentar som berömmer Carlssons skicklighet, i kombination med storleken.

LÄS MER: VM-stjärnan bekräftar intresse från svensk toppklubb – men jagas av fem(!) andra SHL-lag: ”Det är intressant”