NHL-bossens plötsliga jättekritik mot svensk ishockey – uttrycker nu stor oro över utvecklingen: ”Har slarvat”

Nära fiasko i hockey-VM.
Nu uttrycker NHL-bossen Patrik Allvin oro över svensk hockeys utveckling.
– Ishockeyförbundet har slarvat, säger han.

Sverige har aldrig, sedan det här formatet infördes 1992, missat slutspel under hockey-VM, men just nu är fiaskot är nära. Efter chockförluster mot Danmark och Belarus i början av gruppspelet, och därefter även torsk mot Tjeckien, så kommer Tre Kronor få det svårt att ta sig vidare från gruppen, vilket självklart är ett enormt fiasko.

Stora kritiken

Lägg där till att Juniorkronorna i vintras floppade i JVM, och att Damkronorna inte ens spelare i A-VM längre. Nu uttrycker Patrik Allvin, som har en topposition som assisterande general manager i Pittsburgh Penguins, stor oro över svensk ishockey och utvecklingen inom sporten i landet just nu.

Patrik Allvin, NHL
210127 På denna handoutbild från Pittsburgh Penguins ses Patrik Allvin, på onsdagen utsedd till ny tillfällig general manager för laget, på en arkivbild från NHL-draften den 7 oktober 2020 i Pittsburgh. Foto: Ryan Yorgen / NHLI / handout / BILDBYRÅN

Han menar att Sverige under de senaste åren slarvat med utbildningen när det gäller U18-tränare och uppåt, och jämför med Finland, som han anser sprungit förbi Sverige.

– De har ofta SM-liiga-tränare som tränar juniorlandslagen. Sedan tar de steget utomlands så att nya tränare får chansen. I Sverige känns det som att det är samma tränare år efter år. I Sverige känns det också som att de som inte får andra jobb hamnar på förbundet, säger han till Aftonbladet.

”Det skapar intresse”

Patrik Allvin menar dessutom att svensk ishockey och dess klubbar inte gör tillräckligt mycket för att öka intresset för sporten, och jämför då med det arbete som görs i Nordamerika.

– Ta exempelvis nya NHL-laget Seattle. Ett krav från ligan är att klubben måste bygga fem eller sex nya ishallar i Seattle. Det skapar intresse för ishockey i staden och ser till att fler får chansen att spela ishockey. Jag tycker SHL-klubbarna kan ta ett större ansvar och bygga fler isytor istället för att överbetala spelare. En storklubb som Färjestad har till exempelvis bara två isytor i sin regi och det borde vara fler. 

210523 Dennis Rasmussen, Pontus Holmberg and Nils Lundkvist of Sweden look dejected after the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Sweden and Belarus on May 23, 2021 in Latvia. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Dessutom så menar Allvin att Tre Kronor i dag gör fel som låter förbundskaptenen vara ansvarig över precis allt – från trupputtagning till matchcoachning.

– Jag tycker Sverige ska anställa en general manager som ansvarar för laguttagningen och ha en coach som sköter laget efter uttagningen. Och bygga en organisation med kompetens från NHL och SHL som stöttar Garpenlöv. Målsättningen är att vinna med juniorlagen och med Tre Kronor och då måste man se till att skapa den bästa organisationen som ger laget bästa förutsättningarna, säger han.

LÄS MER: Jätteilskan i NHL i natt – rasar efter fula smällen på succésvensken: ”Måste få bort sådana tacklingar”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!