New York Rangers erkännande – därför dumpades Henrik Lundqvist: ”Vi var väldigt ärliga”

New York Rangers valde att bryta med Henrik Lundqvist.
Nu förklarar klubbens president varför det blev som det blev.
– Vi var väldigt ärliga, säger John Davidson till NY Post.

Det var i onsdags som allt blev officiellt. New York Rangers offentliggjorde att man hade köpt ut Henrik Lundqvist från det sista året av sjuårskontraktet.

Henkes farväl

Därefter följde ett känslosamt farväl till en av klubbens allra största ikoner på 2000-talet. I 15 långa år har ”Henke” vaktat kassen i NHL-laget och det är en gigant som nu lämnar Madison Square Garden.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
Henrik Lundqvist, New York Rangers. FOTO: Twitter.

Sedan dess har hyllningarna strömmat in för ”King Henrik” samtidigt som spekulationerna fortsätter att växa. För vad svenske stjärnmålvakten ska göra härnäst, om det blir fortsatt spel i ett annat NHL-lag eller om hockeykarriären tar slut helt och hållet.

Rangers beslut

Några dagar efter det avgörande beskedet uttalar sig klubbens president John Davidson om uppbrottet med 38-åringen. Klubbpresidenten erkänner nu vad som låg bakom det tuffa beslutet.
– Vi ville göra det som var rätt för Henrik. Vi jobbade tillsammans med Henrik och hans representanter. Vi hade några diskussioner och kom fram till att det här var rätt tidpunkt att avsluta av flera skäl. En var att Henrik skulle kunna frigöra sig och ta reda på vad han vill göra, säger Davidson till tidningen NY Post.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
190519 Goaltender Henrik Lundqvist of Sweden after a practice session during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 19, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87948

Det här blev helt enkelt rätt läge att bryta med Lundqvist med ett år kvar på kontraktet. Svensken blev dessutom utköpt bara några dagar efter att Rangers bytt bort veteranbacken Marc Staal, som tillhört klubben i tretton år.
– Det finns lönetaksfunderingar. Det ska komma in unga spelare och vi försöker att bygga ett vinnarlag, vilket kommer att ta lite tid. Vi har gjort stora framsteg, men är inte nära ännu. Så allt det spelar in. Det bästa av allt är att Henrik var väldigt ärlig och vi var väldigt ärliga. Han hanterade allt med elegans, säger klubbpresidenten.

”Henke bryr sig”

Svåra besluten att göra sig av med båda trotjänarna har fått Rangers att minska totala lönekostnaden med hela 77 miljoner kronor för kommande säsong.
– Henrik bryr sig om Rangers, sig själv och sin framtid. Vi hade jättebra konversationer. Vi som klubb måste fungera – och jag antar att affärsmässigt är det som det är många gånger, avslutar Davidson.

Från och med fredagen 9 oktober är Henrik Lundqvist officiellt ute på den fria marknaden och får skriva på med vilket annat NHL-lag som han vill. Det ska bli mycket spännande att följa vilka som är intresserade av 38-åringens tjänster mellan stolparna.

LÄS MER: De 5 NHL-klubbarna som pekas ut som troligaste alternativen för Henrik Lundqvist: ”Det är möjligt”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!